• Gradovi

  Han: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

   

   

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da Beogradu i Prištini treba prepustiti da nadju rešenje za normalizaciju odnosa, ali da postoje ograničenja u okviru kojeg je moguć dogovor.

  Han je u intervjuu za Radio slobodna Evropa rekao da rešenje za odnose Srbije i Kosova ne sme da ide „na trošak drugih u regionu“ i da je uslov koji nameće EU da „ima više stabilnosti u regionu“.

  Na pitanje da li isključuje zamenu teritorija, čemu su se usprotivili mnogi u Evropskoj uniji, regionu, pa i na Kosovu i Srbiji, Han je rekao da „to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju“.

  „Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije“, rekao je Han.

  On je naveo da je osnovni uslov da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je cilj da „cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije“.

  Upitan da li strahuje da bi rešenje u dijalogu Beograda i Prištine moglo imati negativne posledice na BiH, Makedoniju i druge zemlje, Han je rekao da je prerano o tome govoriti, pošto se i dalje pregovara.

  „Neke ideje su se pojavile.

  Posmatrajmo to na ovaj način i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja.

  Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum izmedju Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje.

  Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne medjunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća“, rekao je Han.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com