Gradovi

Han sa političkim liderima pretresa dogovor iz Pržina

SKOPLJE – U Skoplju je u toku živa politička aktivnost evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana sa liderima četiri najuticajnije političke partije, a teme su održavanje prevremenih parlamentrnih izbora u cilju prevazilaženja političke krize u Makedoniji koja je trajala više meseci.

U međuvremenu u Sobranje je stigla ostavka premijera Nikole Gruevskog, koju je on najavio sinoć s obzirom na to da danas ističe rok za ispunjenje obaveza preuzetih političkim dogovorom, koji su prošle godine postigle četiri stranke u pregovorima sa Hanom u Pržinu, a koji je, kako se smatra, veoma važan jer treba da donese toj državi stabilnost.

„Očekujem da će neispunjene obaveze biti ispunjene pre ili za vreme moje posete što bi omogućilo izbornim vlastima da organizuju kredibilne izbore prema dogovorenom rasporedu“, rekao je Han uoči dolaska u Skoplje.

Han je u rezidencije Evropske unije u Pržinu, kraj Skoplja, odmah po dolasku zapoceo odvojene susrete sa liderima političkih partija, Nikolom Gruevskim (VMRO-DPMNE), Zoranom Zaevim (SDSM), Ali Ahmetijem (DUI) i Menduhom Tačijem (DPA).

Ključne teme razgovora biće datum izbora definisan dogovorom iz Pržina kao i izborni zakoni i prečišćavanje biračkih spiskova.

Mediji podsećaju da je vladajuća VMRO-DPMNE i dalje pri stavu da je dogovor da se prevremeni izbori održe 24. aprila, dok SDSM smatra da posle današnje provere sprovedenog treba utvrediti da li su ispunjeni uslovi za fer i poštene izbore.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh