Politika

Han: Srbija mora da ima manjinske medije

han johanesFoto: AP Photo/Boris Grdanoski


Kako je saopšteno iz kabineta Petirove, koja mu je pisala o gašenju Radio Subotice, „jedinog radija u Srbiji koji je svakodnevno emitovao program na hrvatskom jeziku“, Han je u odgovoru naglasio da Evropska komisija pomno prati situaciju s medijima na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, prenosi Hina.

On je, kako se navodi, „istakao da su srpske vlasti dužne da osiguraju finansijsku podršku medijima koji emituju program na jezicima manjina i očuvaju, na lokalnom nivou, emitovanje programa namenjenih nacionalnim manjinama, u skladu s preporukama Savetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina“.

Složivši se da proces privatizacije medija zaista postavlja određene izazove, Han je takođe podsetio da je Komisija u poslednjem izveštaju o Srbiji naglasila potrebu da RTS osigura dosledan pristup informacijama na jezicima nacionalnih manjina, kao i da se obezbede uslovi za održivost lokalnih manjinskih medija i medijskih programa.

Han je na kraju naveo i da će prava manjina biti tema narednih rundi pregovora sa Srbijom, saopštio je kabinet Petirove.

Petir je u pismu komesaru ocenila da je gašenjem Radija Subotica Srbija „još jednom ozbiljno prekršila prava hrvatske nacionalne manjine“, i ocenila da Srbija ne bi smela da koristiti neuspeli proces privatizacije kao izgovor da ne poštuje manjinska prava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh