Gradovi

Han: Srbija ne sme postati „parking“ za izbeglice

BERLIN – Evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je na posledice po Zapadni Balkan pooštrenih graničnih kontrola i uvođenje granica za prihvat izbeglica.

“Zemlje kao što je Srbija ne smeju postati „parking“ za desetine hiljada izbeglica, ako ne mogu ići dalje”, kazao je on u izjavi za novi broj nemačkog nedeljnika “Špigl” koji tek treba da bude objavljen.

Austrija je ove nedelje odlučila da uvede granicu za prihvat izbeglica u naredne četiri godine, a prema toj odluci u ovoj godini ta zemlja će primiti do 37.500 molbi za dobijanje azila.

Takođe od danas se primenjuje u potpunosti novi sistem upravljanja granicom Špilfeld, koji predviđa registraciju i detaljnu kontrolu izbeglica, kao i vraćanje onih koji nemaju nameru i šansu da dobiju azil u Austriji i Nemačkoj.

Predsedavajući frakcije Evropskih narodnih partija (EVP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber pojačao je pritisak na Grčku.

“Ako Grčka ne bude bolje obezbedila svoje spoljne granice postoji opasnost da će privremeno biti isključena iz Šengena”, rekao je on, prenosi APA.

Foto Tanjug, M. Đoković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh