• Novosti online

  Han: U EU raste spremnost da se ubrza proces proširenja

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da će sledeća godina biti dobra za proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu pošto je i u EU porasla spremnost da se taj proces ubrza.

  „U zemljama članicama Evropske unije sada postoji veća spremnost da se pozabave proširenjem. Naime prevladala je spoznaja da je Balkan miran i da je za to presudna evropska perspektiva. Kada sam stupio na dužnost, postojao je pogrešan utisak da je proces proširenja mrtav“, rekao je Han u intervjuu za austriji dnevnik Viner cajtung (Wiener Zeitung).

  Han je rekao da u mandatu ove Evropske komisije nije bilo pristupanja novih članica, ali je ocenio da je na Zapadnom Balkanu u brojnim zemljama vidjen napredak koji je pomogla i EU.

  „Na primeru Bivše jugoslovenske republike Makedonije, koja se uz našu pomoć izvukla iz teške ustavne krize, postaje jasno kako su uz angažman EU promene moguće“, rekao je Han.

  Evropski komesar je upozorio da se ponekad stiče utisak da evropskim aspiracijama na Balkanu u prvom redu dominira spoznaja da je Evropa najvažniji privredni i finansijski partner.

  „Na Evropljane, medjutim, ne treba gledati kao na bankomat, već je reč o živm evropskim vrednostima. Za to i na Balkanu postoje primeri: U zbegličkoj krizi 215. godine pogodjene zemlje su demonstrirale ponašanje koje je bilo primer čak i za članice EU. Bile su do u kraja angažovane da situaciju prebrode u duhu solidarnosti“, rekao je Han.

  Han je ocenio da je za zemlje Zapadnog Balkana važno da ekonomski napreduju kako bi ljudi stekli uverenje da postoji perspektiva, a da zemlje EU, sa druge strane, treba da shvate da nova zemlja članica ne predstavlja teret, već bogatstvo.

  „Bez ekonomske perspektive neće biti napretka ni u oblasti pravne države. Jedan problem regiona još uvek je korupcija, i na lokalnom nivou i u svakodnevici. To je jedna slabost sistema koja plaši i strane investitore. Oni sigurno neće ulagati u zemlju u u kojoj ne postoji pravna sigurnost i pravna država“, rekao je Han.

  Han je rekao da je protivnik takozvane EU u „više brzina“, ocenivši da unija, ako želi da nastupa jedinstveno u svetu, mora da uloži sve napore da siromašnije članice dostignu stale.

  „Zato sam protiv Evrope u više brzina. Bio bi to početak kraja“, rekao je Han.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com