Gradovi

Han: Ugrožena evropska budućnost Makedonije

Evropski komesar Johanes Han je, nakon višečasovnih neuspešnih razgovora sa četvoricom najuticajnijih političkih lidera noćas u Skoplju, upozorio da je Makedonija u teškoj situaciji i da je ugrožena njena evropska budućnost, objavili su danas skopski mediji.

SKOPLJE – Evropski komesar Johanes Han je, nakon višečasovnih neuspešnih razgovora sa četvoricom najuticajnijih političkih lidera noćas u Skoplju, upozorio da je Makedonija u teškoj situaciji i da je ugrožena njena evropska budućnost, objavili su danas skopski mediji.

Han je, nakon odvojenih, a potom i zajedničkih razgovora sa aktuelnim premijerom Nikolom Gruevskim, liderom opozicione SDSM Zoranom Zaevim, šefovim albanskih partija – DUI Ali Ahmetijem i DPA Menduhom Tačijem, obećao da će EU pomoći u održavanju fer izbora.

Vanredni parlamentarni izbori su bili planirani za 24. april, a Han kaže da je tokom proteklih razgovora shvatio da ipak nije bilo moguće postići dogovor političkih partija u vezi sa tim pitanjem.

Kazao je da očekuje da se partije pridržavaju sporazuima iz Pržina, kraj Skoplja, od 2. juna prošle godine i najavio ponovni dolazak u Makedoniju.

Posrednik u ovim pregovorima Piter Van Hojte je rekao da će pregovori sa makedonskim političkim liderima biti nastavljeni već naredne sedmice.

“Radimo posebno na prioritetnim problemima i daćemo sve od sebe da postignemo dogovor u vezi sa njima“, rekao je Van Hojte.

Šef opozicionog SDSM-a Zoran Zaev je, podseća se nakon razgovora sa Hanom decidirano rekao da bez fer izbora, “sređivanja medija” i prečišćenih izbornih spiskova , ta stranka neće izaći na izbore.

„Pregovori su propali, nema dogovora. Za nas nisu prihvatljivi izbori bez blagovremenog sređivanja stanja u medijima i blagiovremenog prečišćavanja biračkih spiskova. Ako izbori budu održani 24. aprila mi na takvim izborima nećemo učestvovati i nastavićemo da se borimo za fer, regularne i demokratske uslove za održavanje izbora. Nastavićemo da se borimo za slobodnu i demokratsku Makedoniju“, izričit je bio Zaev.

Gruevski, koji je u skladu sa pržinskim sporazumom juče Sobranju dostavio svoju ostavku, ocenio je da je stav SDSM-a zapravo pokušaj da se izbegnu izbori iako su trojica od četvorice lidera bila za izbore.

„Zaev je pričao samo o odlaganju izbora bez ikakvih argumenata. On dobro zna da birački spiskovi mogu biti sređeni za samo nekoliko dana, a da ono što on traži za medije nema ni u jenoj zemlji”, rekao je Gruevski i dodao da je Zaev na tome toliko insistirao s ciljem da produži makedonsku političku krizu.

“Zaev je samo u krizi aktuelan i veruje da će mu to doneti političke poene“, kazao je Gruevski.

AP Photo/Boris Grdanoski

Preview

Nikola Gruevski

Slide

Nikola Gruevski

Slide

Nikola Gruevski

Slide

Nikola Gruevski

Slide

Nikola Gruevski

Slide

Zoran Zaev

Slide

Johannes Hahn

Slide

Slide

Johannes Hahn

Nikola Gruevski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh