Gradovi

Han:Do početka maja BiH mora rešiti otvorena pitanja

SARAJEVO – Evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji boravi u poseti Sarajevu, poručio je danas da do kraja aprila ili početka maja BiH mora rešiti aktuelna pitanja, posebno istakavši uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagođavanje SSP-a, nastavak sprovođenja Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

Han je, nakon razgovora sa članovima Predsedništva BiH, predsedajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem rekao da je objavljivanje popisa stanovništva preraslo u političko pitanje i da BiH politički lideri treba da deluju na rešavanju ovog problema.

Han je pojasnio da je prvo od više hiljada pitanja koja će BiH dobiti ono o ukupnom broju stanovnišva BiH.

Ako bi došlo do razrešenja ovih pitanja do početka aprila, Han je naglasio da bi BiH sledeći korak u procesu EU integracija mogla napraviti do kraja 2017. godine.

On je naveo da proces evropskih integracija znači i poboljšanje ekonomskih prilika navodeći primer Srbije u kojoj su strane investicije porasle nakon što su otvoreni pregovori o pridruživanju EU. Strane investicije dovele bi i do povećanja zaposlenosti i drugih pozitivnih trendova.

„Zato ne vidim razlog da se propusti bilo koja od ovih prilika“, kazao je Han.

Ako BiH ne reši sporna pitanja do maja, EU bi upitnik mogla poslati tek krajem 2016. godine, naveo je Han, preneo je portal Klix.ba.

On je odao i priznanje domaćim vlastima koje su u poslednjoj godini napravile značajne korake u pristupanju BiH EU što je kulminiralo podnošenjem aplikacije za članstvo.

Nema razloga da se taj pozitivni trend ne nastavi, kazao je Han.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Deniz Zvizdić rekao je da mu je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje rekao da je BiH napravila ozbiljan iskorak i da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu evropskih integracija BiH.

„Han je istakao da su vrata EU i dalje otvorena za BiH. EU je izuzetno zainteresovana za područje Zapadnog Balkana u smislu investiranja u razvoj infrastrukture i ekonomije, te procesima priključenja EU“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao i da je u razgovoru sa Hanom konstatovano da realizacija reformske agende ide predviđenom dinamikom i da Savet ministara sa entitetskim vladama treba da stavi u fokus oblasti poput jačanja poslovnog okruženja kako bismo, kako je rekao, ubrzali ekonomski razvoj.

Zvizdić je rekao da smatra da BiH može sve zahteve da ispuni u narednim mesecima.

Razgovarano je, dodao je, i o potrebi izrade zajedničke strategije posebno za oblasti transporta, energetike i poljoprivrede kako bi se BiH mogla kandidovati za projekte iz tih oblasti unutar različitih inicijativa, poput Berlinske inicijative kako godišnje ne bi gubili i do 50 miliona KM.

Foto Tanjug/ R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh