• Svet

  HAOS NA GRČKO – MAKEDONSKOJ GRANICI

  granica makedonija grcka neredi

   

  Jedan čovek je stradao od strujnog udara, a najmanje dvoje je povređeno u sukobima grupa migranata i izbeglica na grčko-makedonskoj granici.

  Podsećamo, makedonske vlasti u svoju zemlju propuštaju samo ljude iz zemalja pogođenih ratom, Sirije, Avganistana i Iraka.

  Čovek, za koga se veruje da je Marokanac je dobio strujni udar kada se popeo na jedan vagon, parkiran ispod vodova pod visokim naponom, blizu granice, rekao je portparol grčke policije.

  Drugi migranti su spustili njegovo telo na zemlju i pokrili ga čaršavom. Jedna grupa Marokanaca je uzela telo nastradalog i iz protesta krenula prema granici, a grčka policija ih je zaustavila suzavcem.

  Migranti iz zemalja koje ne mogu da uđu u Makedoniju su iz protesta od juče postavili blokadu na putu i sprečavaju bilo koga da ide dalje.

  Koristili su praznu burad, grane drveća i komade metala da naprave blokadu na oko 120 metara od grčko-makedonske granice i sprečavaju sve Sirijce, Avganistance i Iračane da pređu. granica makedonija grcka neredi.3

  Koškanja neprestano izbijaju između grupa uglavnom Iranaca i Pakistanaca s jedne strane i većinom Avganistanaca s druge strane. Jedni druge gađaju kamenjem i najmanje dva muškarca su zadobila povrede glave.

  Grčka policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je na granici i formirala je kordone da zaštiti izbeglice koji čekaju u jednom polju na grčkoj strani da pređu u Makedoniju.

  Makedonska policija koristi suzavac da potisne demonstrante iz Pakistana, Maroka i Irana. Migranti poseduju alat za sečenje žice i deo ograde je već uništen.

  Grčka je takođe poslala dva voza u taj deo da bi obezbedila prevoz za migrante koji ne mogu da pređu granicu a žele da se vrate u Atinu. Dobrovoljci dele letke na više jezika koji obaveštavau migrante o tim vozovima.

  Prošle subote jedan 24-ogodišnji Marokanac je zadobio teške opekotine isto tako što je dotakao žice pod visokom naponom na železničkoj stanici. Njegova povreda izazvala je velike proteste onih koji su čekali da pređu granicu.

  Više od 5.000 ljudi raznih nacionalnosti nalaze se sada u graničnom prostoru kod Idomenija.

  Makedonija je od 19. novembra uvela restrikcije u propuštanju migranata po nacionalnostima a ovog vikenda podigla je ogradu dugu tri kilometra na granici.

  Grčka je pod evropskim pritiskom da ograniči priliv migranata koji dolaze na grčka ostrva iz Turske.

  Izvor: B92

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com