Gradovi

Hapšenje branitelja u BiH, gore od hapšenja u Srbiji

ZAGREB – U Hrvatskoj se i dalje dižu tenzije zbog hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju, BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima i dok premijer ćuti, general pukovnik HVO Željko Šiljeg kaže da je reč o daleko široj i dubljoj priči nego šte se na prvi pogled čini, te da je reč o posebnoj poruci Andreju Plenkoviću.

Upitan da li smatra da je ovo što se sada događa u BiH, hapšenje po poternicama, slično „lovu“ na hrvatske branitelje po tajnim poternicama iz Srbije, Šiljeg je za najnoviji broj nedeljnika Globus rekao: „Ovo je puno gore i naglašenije, s težim posledicama.“

General Šiljeg tvrdi da je najnovijim hapšenjima celi hrvatski narod u BiH, posebno braniteljska populacija, smišljeno izložen novim pritiscima.

„U tu svrhu“, tvrdi, „koristi se politička vlast, kroz institucije Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.“

Desetorica pripadnika HVO uhapšeni su u ponedeljak, dva dana nakon prve zvanične posete Plenkovića Sarajevu i Mostaru, gde je obećao bosanskim Hrvatima pomoć u rešavanju njihovog statusa u toj državi, te poručio da Sarajevo treba da promeni izborni zakon kako bi i Hrvati mogli da biraju svoje predstavnike u najviše organe države, a ne da im ih biraju drugi narodi.

Spektakularnu akciju hapšenja u ponedeljak su izveli pripadnici SIPA-e, a desetorica se optužuju da su oni od aprila 1992. do jula 1993. učestvovali u zločinima nad srpskim stanovništvom na području Orašja.

Hrvatski nedeljnik Globus navodi reči generala Šiljega, koji kaže da je naravno, izabran i trenutak kada će doći do hapšenja, neposredno pošto su hrvatski zvaničnici posetili BiH.

Prema rečima Šiljega, krajnji je cilj hapšenja je “prikazati da je Herceg-Bosna, koja je u datim uslovima bila nužnost, zločinačka tvorevina.”

Ako je suditi po saopštenju koje je ekspresno nakon hapšenja stiglo sa Zrinjevca, hrvatska diplomatija nije znala šta se sprema, a Plenkoviću i šefu hrvatske diplomatije Davoru Ivi Štiru, koji je sa premijerom boravio u Sarajevu i Mostaru, domaćini nisu dali nikakav signal za akciju u kojoj će državljani Hrvatske završiti u zatvoru.

Hapšenje Hrvata u BiH moglo bi postati krajnje neugodna tema između dve države, možda i eksplozivnija od one sa srpskim zakonom o univerzalnoj nadležnosti, zbog kojega mnogi hrvatski branitelji strepe kada prelaze granicu.

Ako je tačna informacija koju je, kako se navodi, dobio Globus, nije isključeno da će biti podignuta optužnica i protiv nekih generala Hrvatske vojske, između ostalih i Pavla Miljavca.

Da međusobni odnosi Zagreba i Sarajeva nisu baš blistavi, dalo se naslutiti u subotu, kad je predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u nimalo diplomatskom intervjuu izjavio da u Hrvatskoj “naslepo” govore o ugroženosti Hrvata u BiH te energično odbacio ”nejasne, difuzne stavove o nekakvim federalizacijama”, upravo ono o čemu je i Plenković govorio u BiH, podseća Globus.

Foto/Freelargeimages.com, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh