• Novosti online

  Haradinaj: Ostavke gradonačelnika opština na severu Kosova nisu konačne

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da ostavke četvorice gradonačelnika opština na severu Kosova nisu konačne i da ih Vlada razmatra.

  „Ostavke su pravo gradonačelnika i izabranih ličnosti. Ne znam da li se kvalifikuju kao ostavke. One još uvek nisu konačne, razmatramo ih“, kazao je on.

  Mediji u Prištini pišu da Vlada Kosova neće prihvatiti ostavke pošto u njima umesto Republika Kosovo piše Kosovo i Metohija i da zbog toga nisu prihvatljive.

  Ostavke četiri predsednika opština na severu Kosova su nepovratne i one se ne mogu povući i ukoliko prestanu razlozi koji su do njih doveli, pisala ja ranije danas Koha ditore.

  Dnevnik podseća da je 2010. godine Ustavni sud Kosova odlučujući o slučaju ostavke tadašnjeg gradonačelnika Orahovca odlučio da je ostavka na funkciju nepovratna i neopoziva i u slučaju da se njen podnosilac predomisli kako je tada bio slučaj.

  Tadašnji predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da po Ustavu ne postoji ni jedan organ koji može ili treba da potvrdi ostavku gradonačelnika, pošto se oni biraju direktnim neposrednim glasanjem gradjana.

  Zakonom je utvrdjeno da je potrebno da se posle ostavki zakažu izbori za novog gradonačelnika.

  Prema Hasaniju, predsednik Kosova je dužan da zakaže izbore koji treba da se održe u roku od 30 do 45 dana i ukoliko ne zakaže izbore onda on „gazi Ustav Kosova“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com