• Gradovi

  Haradinaj podneo Ustavnom sudu zahtev za tumačenje ovlašćenja vlade posle ostavke

   

   

  Premijer takozvanog Kosova u ostavci  osumnjiceni ratni zlocinac Ramuš Haradinaj izjavio je  da “Ustavnom sudu“ podneo zahtev za tumačenje odluke o ostavci i njenim posledicama kada je reč o ovlašćenjima vlade.

  Navodeći da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje u novonastaloj situaciji, Haradinaj je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da neće dozvoliti da dodje do institucionalnog vakuma i da je to jedini razlog zbog čega i dalje prisustvuje sastancima vlade Kosova i održava konferencije.

  „Nije dobro da se gubi vreme kada je reč o raspisivanju novih izbora, jer za tu odluku postoji volja svih stranaka. Uputio sam dopise predsedniku Kosova, predsedniku skupštine i predsednicima svih stranaka i tu postoji jedna klauzula koja se odnosi na otpočinjanje postupaka i održavanje izbora. Gradjanima moramo dati mogućnost da iskoriste svoje pravo i izglasaju naredni saziv parlamenta“, kazao je Haradinaj.

  On je odbacio mogućnost formiranja prelazne Vlade koju bi činili eksperti navodeći da „gradjani treba da donesu odluku o svojim predstavnicima“.

  „Mislim da je veoma bitno dati mogućnost gradjanima da oni odluče ko će formirati sledeću Vladu Kosova i ko će biti njihovi predstavnici u parlamentu“, rekao je Haradinaj i ocenio da bi „bilo dobro da i Srbi iskoriste ovu priliku i glasaju za one koji će ih najbolje predstavljati na Kosovu“.

  Upitan kako komentariše navode da ostavka predstavlja političku kalkulaciju, Haradinaj je rekao da ne razume o kakvim se kalkulacijama radi kada, kako je rekao, „udaraš na samog sebe“.

  „Neka i oni tako urade pa ćemo razumeti šta te političke kalkulacije mogu da znače. Prvu teoriju je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je znao da se Kosovo osnažilo. On je prvi rekao da je moja ostavka politički trik i kalkulisanje, taj isti čovek koji nije rešio pitanje braće Bitići, ceo dan je radio i sprovodio kampanju protiv mene. To može biti politička kalkulacija ali samo za pravo Kosova jer nisam smeo da oslabim državu Kosovo“, kazao je Haradinaj.

  Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto premijera 19. jula pošto je iz Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu pozvan da u svojstvu osumnjičenog da izjavu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com