• Gradovi

  Haradinaj: Spremni smo da ukinemo takse ako Srbija prizna Kosovo

  Posle sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Haradinaj je novinarima rekao da je Kosovo zainteresovano za rešenje i za dogovor sa Srbijom koji bi podrazumevao medjusobno priznanje u postojećim granicama.“Spremni smo da ukinemo takse, ali moramo da se medjusobno priznamo. Ako neko ne priznaje našu egzistenciju, onda je nemoguće imati ekonomske odnose, za ekonomske su potrebni i politički odnosi. U interesu i Srbije i Kosova je da se medjusobno priznamo“, kazao je Haradinaj.

  Naveo je da bi medjusobno priznanje Kosova i Srbije bilo „ključ za bolju i bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU“ i dodao da Priština želi dijalog s Beogradom „koji je predvidiv i bez iznenadjenja“.

  Haradinaj je rekao da Priština nije donela odluku o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo, o čemu su mediji pisali.

  „Postoji zakonska procedura za odobravanje ulaska na Kosovo, ali svaki zahtev se pojedinačno razmatra. Pre neki dan je (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko) Djurić bio na Kosovu, nema kolektivne odluke, to se ne radi tako“, naveo je kosovski premijer.

  Upitan da prokomentariše izjavu srpske premijerke da vlada Kosova donosi populističke mere, Haradinaj je rekao da nije u pitanju populizam, jer je Priština bila primorana na uvodjenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.

  „Mi smo bili primorani da donesemo odluku o taksama, tačno je da većina naroda to dobro prihvata, ali to nije populistička odluka, bili smo primorani“, kazao je kosovski premijer.

  Naveo je da Kosovo nije uvelo takse na uvoz robe iz BiH zato što je protiv te zemlje, već zato što poštuje sebe, ali je dodao da BiH nije priznala Kosovo i da ima mnogo prepreka u odnosima dve zemlje.

  Haradinaj je rekao da u Poznanju nije imao bilateralan susret sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, ali je kazao da su bili za istim stolom, da je ona predstavila stav Srbije, a on stav Kosova.

  Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Duško Marković, Zoran Zaev i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

  Medju učesnicima su bili i kancelarka Nemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com