Gradovi

Harli-Dejvidsonu ekološka kazna od 15 mln dolara

MILVOKI – Američka kompanija „Harli-Dejvidson“, optužena za bespravnu proizvodnju i prodaju uređaja koji povećavaju zagađenje vazduha iz njihovih motora, postigla je nagodbu sa američkim vlastima o plaćanju kazne u visini 15 miliona dolara.

Kultni američki proizvođač velikih i bučnih motora pristao je da otkupi i prestane da prodaje takozvane „super tjunere“ koji poboljšavaju performanse, ali i povećavaju emisiju ugljovodonika i azot-monoksida, prenosi agencija AFP.

Kompanija je proizvela i prodala oko 340.000 uređaja koji su zabranjeni američkim Zakonom o čistom vazduhu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ova vest stiže u vreme kada se nemački proizvođač automobila Folksvagen suočava sa stalnim sudskim sporovima nakon što je priznao da je instalirao uređaj za manipulisanje emisijom gasova na eko-testovima u 11 miliona svojih automobila na dizel pogon, prodatih u svim delovima sveta.

Prošle godine, „Harli-Dejvidson“ je prodao oko 265.000 motora širom sveta, a samo u SAD 168.000 jedinica.

Prema uslovima nagodbe, „Harli“ će vlastima platiti kaznu od 12 miliona dolara a dodatnih tri miliona dolara će nameniti za projekat zamene konvencionalnih grejnih tela na čvrsta goriva u lokalnim zajednicama sa ekološki čistijim pećima, navodi se u saopštenju, a prenosi francuska agencija.

AP/Photo/Morry Gash, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh