Svet

Hasanbegović: Savest mi je čista

To je bio Hasanbegovićev prvi odgovor na pozive da se o svom stavu prema fašizmu i ustaštvu jasno i javno odredi, koji su mu upućivani otkako je izabran. Tek će se videti da li je ovom izjavom stavio tačku na osporavanje svog izbora na funkciju ministra i poništio užasan odjek koji je i u hrvatskoj javnosti imalo objavljivanje njegove fotografije objavljene 1996. u periodičnom časopisu Nezavisna država Hrvatska. Na toj fotografiji Hasanbegović je imao kapu o kojoj su se juče u Hrvatskoj mnogi izjašnjavali da li je ustaška ili nije.

Iako je najpre tvrdio da se radi o laži i podmetanju, Hasanbegović je juče praktično priznao da je baš on na fotografiji koju je snimio i objavio nedeljnik Novosti, koji izdaje Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj, a televizijske kamere N1 su posetom Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici utvrdile da u listu Novosti nije intervenisano na fotografiji, objavljenoj 1996. u listu Nezavisna država Hrvatska, koji se tada prodavao na kioscima. I u čijem se impesumu nalazilo i ime Hasanbegovića, a među tekstovima i njegovi.

Podvlačeći da nikad nije bio „apologet bilo kojeg zločinačkog režima: bio on ustaški ili komunistički“ Hasanbegović je optužio Novosti da su selektivno koristile „potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta od prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja“ što, rekao je, „predstavlja najobičniju političku manipulaciju“. Hasanbegović je doktorirao kod profesora Ive Goldštajna, pa iako Goldštajna nije imenom naveo, podsetio je da su njegovi „radovi prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kog zločinačkog režima“. „Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu“, zaključio je Hasanbegović.

Mada je izjavio spremnost da sve ostale detalje objašnjava u svakom trenutku, Hasanbegović nije odgovarao na pitanja novinara jer je sadašnji trenutak ocenio kao „ozračje linča, javnog progona koji u mom slučaju poprima elemente stanovitog ludila“. Ipak novinari su ga u hodu uspeli zapitati da li je tačno da je u listu Nezavisna država Hrvatska napisao da su ustaše heroji i šehidi, a Hasanbegović je rekao da to nije autorski tekst i da se u impresumu tog lista nije nalazio svojom voljom. Tako da se on juče nije direktno izjašnjavao o ekspanzionističkim stavovima iz tekstova u listu NDH.

Sem kape na Hasanbegovićevoj glavi za koju se tvrdi da je ustaška, na objavljenoj fotografiji se nalazi i Velimir Bujanec, za koga list Novosti navodi da je „tadašnji notorni fašista“, a jedan od snimljenih mladića desnom rukom pozdravlja fašističkim pozdravom. Hasanbegović tvrdi da na slici nosi uniformu HOS-a, a Marko Skejo, ratni zapovednik 9. jedinice HOS-a, juče je izjavio da su pripadnici te jedinice na „vojničkim kapama imali povjesni hrvatski grb, što je vidljivo iz priložene fotografije, sve ostalo su insinuacije“. List Novosti je demantovao Skeja tvrdnjom da su hosovci službeno nosili beretke, a u posebnim prigodama ustaške kape kakva je na Hasanbegovićevoj glavi te opisuje jednu takvu priliku iz 1995. godine i Splita. Mada Hasanbegović tvrdi da Bujaneca jedva poznaje, Novosti i to demantuju pozivajući se na četiri njihove zajedničke fotografije. Bujanec je, inače, nedavno predvodio skandalozan protestni skup ulicama Zagreba zbog trodnevne zabrane emitovanja programa televiziji Z1, kažnjenoj zbog govora mržnje. On je voditelj emisije Bujica u kojoj je, što se može pogledati na YouTubu, gostovao i Hasanbegović.

„Takva nam je vojska bila“

Nikica Barić, hrvatski istoričar, kaže za Danas da Hasanbegovića podržava i siguran je da ono što je Hasanbegović rekao juče „nije rekao oportunistički nego je rekao zato što tako misli“. „Jer on zna šta se dogodilo u Jasenovcu i u NDH. Zna da su nestali Židovi, da su ubijani Romi i da je masa Srba ubijena. Ili je morala bježati u Srbiju. Nije da on to ne zna. On je toga svjestan“, kaže Barić. A o hosovcima u čijoj se uniformi slikao Hasanbegović kaže: „Stvar je u tome što su to bile godine rata. Ljudi iz te jedinice branili su Dubrovnik 1991. u novembru, sudjelovali su u borbama, i jedan veliki dio hrvatskog stanovništva te ljude poštuje. E sad, da li su oni trebali nositi crne uniforme? Nisu. Ali to je jedno takvo vrijeme bilo. Ako su između mene i Ratka Mladića i Srpske vojske Krajine stajali oni, ja njih smatram hrvatskim braniteljima. Tako da to što se onda slikao s njima… Mislim, takva nam je vojska bila“, kaže Barić .

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh