Gradovi

Hasanbegović tvrdi: Fotografija je još jedna podvala

ZAGREB – Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović ocenio je da je objava fotografije u „Novostima“, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, predstavlja „insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala“ kojima je cilj da se diskredituje.

„Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati“, piše u odgovoru Hasanbegovića na molbu agencije Hina da prokomentariše fotografiju i tekst pod naslovom „Točka na U“, objavljen na sajtu nedeljnika „Novosti“.

„Fotografija objavljena u nedeljniku `Novosti`, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odore“, navodi ministar.

On je podsetio da je reč o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik. „Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem“, poručuje Hasanbegović.

„Novosti“ uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografisao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik „Novosti“ Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis „Nezavisna Država Hrvatska“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može proveriti je li neko naknadno intervenisao na fotografiji.

„U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procenite jesmo li intervenisali“, rekao je.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

„Ne tvrdim da je na kapi slovo `U`, već da je ustaška kapa. Mislim da je `U`, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigđe ne tvrdimo da je na kapi slovo `U`, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška“, rekao je Đikić i najavio da će „Novosti“ vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“.

Foto Tviter/@DarioBrentin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh