• Gradovi

  Haški tužioci protiv odlaganja presude Mladiću

  Ratko Mladić u haškoj sudniciFoto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images
  Ratko Mladić u haškoj sudniciTužioci su ocenili da je odbrana „propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtev i za tvrdnje kojim ga je potkrepila“.

  U današnjem odgovoru na zahtev odbrane, haško tužilaštvo tvrdi da branioci nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je „po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga“ i da bi zbog toga general mogao biti „nesposoban da učestvuje“ u procesu.

  Tužioci navode da su lekari u pritvoru Tribunala i nezavisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tokom celog suđenja.

  „Njihovi izveštaji odrazili su nalaz da je optuženi sposoban da učestvuje u suđenju i da sasluša presudu po navodima optužnice protiv njega“, tvrdi tužilaštvo.

  U današnjem podnesku, tužioci navode i da je nalaz da je „zdravstveno stanje optuženog stabilno“ potvrđen i u poslednjem izveštaju specijalista od 22. septembra.

  Tužilaštvo podseća da je raspravno veće u nedavnoj odluci konstatovalo da Mladić „nema akutnih medicinskih problema“ koji nisu bili obrađeni lečenjem.

  O tvrdnjama odbrane da joj Tribunal nije dostavio sve Mladićeve medicinske nalaze, tužilac Piter Mekloski nije želeo da se izjašnjava.

  Obrana Ratka Mladića zatražila je juče od Haškog tribunala da odloži izricanje presude, da se prvo objavi sva medicinska dokumentacija o njegovom zdravstvenom stanju i utvrdi da li je Mladić procesno sposoban da učestvuje u postupku.

  Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

  IZVOR: MONDO

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com