• Gradovi

  Hilari Klinton: Tramp više nije smešan nego opasan

  VATERLO – Posle poziva Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u SAD Hilari Klintion više ne smatra da je Tramp smešan, već da je opasan, a politička elita ima muke da odgovori na njegove ispade jer u osnovi ne „razume taj fenomen,“ piše danas Njujork tajms.

  Do ponedeljka kada je Tramp, kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsedničkim izborima, predložio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, Klintonova, kandidat za nominaciju Demokratske stranke, jedva se uzdržavala da se glasno ne smeje na pomen njegovog imena. Sada joj više nije smešno, navodi njujorški dnevnik.

  Ona je ove nedelje u gradiću Vaterlo u Ajovi u okviru predsedničke kampanje žestoko kritikovala Trampa rekavši da trguje „predrasudama i paranojom“, a da je predlog o muslimanima „ne samo sramotan već i opasan“.

  Klintonova međutim takođe u svojim izjavama nastoji da uvaži i izvesnu promenu rasploženja u biračkom telu koju očigledno Tramp koristi.

  „U redu je plašiti se. Kada se loše stvari dogode to izaziva zabrinutost i strah. Ali kada se saberete, naročito kada ste lider, onda gledate šta možete da uradite s tim u vezi,“ rekla je ona.

  Posle Trampove reakcije na teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji 2. decembra i u svetlu njegovog konstantno dobrog rejtinga Klintonova i njen izborni tim primorani su da menjaju način gledanja na tajkuna koga su dosada uglavnom tretirali kao uzgredni televizijski rijaliti program.

  Razlog za to su i neki birači, navodi Njujork tajms citirajući izjavu sedamdesetogodišnjeg Džona Dirija, koji je pristalica Klintonove ali se slaže sa Trampovim predlogom o muslimanima.

  „Slažem se sa njim. Ne bi trebalo da puštamo te ljude u zemlju,“ rekao je on.

  „Moram da kažem da više ne mislim da je smšan,“ rekla je Klintonva sinoć gostujući u emisiji televizije En-bi si, dodajući da je Tramp „prešao granicu“ u svojim komentarima.

  Ona nije jedini predstavnik Demokratske stranke koji pokušava da razradi strategiju kojom bi odgovorila na Trampovu nepredvidivu kampanaju.

  Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da Trampa predlog o zabrani ulaska muslimana „diskvalifikuje“ kao potencijalnog predsednika.

  Bivši savetnik predsednika Baraka Obame Dejvid Ekselroud kaže da pripadnici politicke elite imaju muke da smisle kako da se odnose prema Trampu jer „u osnovi ne razumeju taj fenomen“.

  Međutim, neki smatraju da elita nema dodira sa stvarnošhu.

  „Prosečan Amerikanac samo želi dobar posao i bezbedan kraj“, napisao je jedan čitalac Njujork tajmsa u komentarima.

  AP Photo/Charlie Neibergall

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com