• Novosti online

  Hiljade gradjana Španije na protestu zbog hapšenja katalonskih separatista

  Nekoliko hiljada gradjana Španije učestvovalo je danas u protestnoj šetnji blizu Barselone zbog odredjivanja pritvora katalonskim separatistima, osumnjičenim da su nameravali da počine terorističke napade.

  U Sabadelju, rodnom gradu nekih od sedam uhapšenih separatista, demonstranti su šetali iza velikog transparenta na kojem je pisalo „Represija nas neće zaustaviti. Sloboda“.

  Policija je saopštila da je na demonstracijama bilo 12.000 ljudi.

  Pristalice nezavisnosti španskog regiona Katalonije tvrde da hapšenje aktivista predstavlja pokušaj da se kriminalizuje pokret koji je miroljubiv.

  Sedmorka je uhapšena u ponedeljak pod optužbom za pripadnost terorističkoj organizaciji, proizvodnju eksploziva i kovanje zavere.

  Sudija im je u četvrtak odredio pritvor i naveo da se veruje da su oni povezani s grupama koje su organizovale proteste i blokirale puteve i pruge.

  Španski list ABC javio je danas, pozivajući se na istražitelje, da je jedan od uhapšenih imao kontakt s predsednikom Katalonije Kimom Torom o navodnim planovima za zauzimanje zgrade regionalnog parlamenta u Barseloni.

  Torin kabinet je potom naveo da ti navodi nemaju nikakav kredibilitet.

  U oktobru se očekuje objavljivanje presude Vrhovnog suda u procesu protiv 12 katalonskih političara i aktivista kojima se sudi zbog aktivnosti na sticanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine. Osudjujuća presuda sa visokim kaznama verovatno bi podstakla nove proteste u Kataloniji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com