Novosti online

Хладноћа одложила отварање Стадиона „Ташмајдан”

Нови Стадион „Ташмајдан”, према ранијим најавама градских власти, требало је да буде отворен средином фебруара, али је, како сазнајемо, рок поново померен – за два месеца. Улепшане одаје, степенице и трибине поплочане беличастим гранитним каменом из лежишта „Шутица” са Букуље код Аранђеловца, платои, кровна тераса, капије… заблистаће тако пред првим посетиоцима тек 14. априла. То је потврдио Горан Весић, градски менаџер, наводећи да је Агенција за становање и инвестиције продужила рок за завршетак обнове из оправданих разлога.

Уређење почело пре четири и по године
Реконструкција ташмајданског комплекса почела је у септембру 2011., а планирано је да буде окончана за 15 месеци. Када стадион буде коначно отворен, понудиће 10.500 места за гледаоце – 7.500 на трибинама, док ће остатак места бити на терену, када се одржавају концерти и слични скупови. Цео комплекс се иначе простире на око 15.300 квадрата, од којих је 9.950 на отвореном.

– По хладном времену није било могуће радити убрзаним темпом, у континуитету. Али, већ сада знамо да ће стадион бити отворен гала концертом на којем ће наступати бројни уметници који су на овом месту некада свирали. Међу њима су Бајага, Дејан Цукић, Слађана Милошевић, група „Рибља чорба”… – објаснио је Весић.

Друга фаза обнове овог заштићеног споменика културе у оквиру целине „Стари Београд” почела је средином априла минуле године, а радови на градилишту у Илије Гарашанина у потпуности је требало да буду окончани до 14. фебруара јер је то био уговорени рок.

Темељном реконструкцијом обухваћена је адаптација простора бивше хладњаче у подтрибинском делу комплекса. Мајстори из „Самекс групе – Болеч”, фирме која је изабрана за извођача радова, прошлог лета почели су да адаптирају и ресторан „Шанса”, уређују његову фасаду и зону око угоститељског објекта. У тој фази израђена је и надстрешница у Улици Илије Гарашанина, адаптиране су просторије у оквиру објекта главне капије према тој улици и пренамењене у службени простор са топлотном подстаницом. За крај су остављени плато, равне кров-терасе, приступна степеништа и трибине стадиона, које ће бити обложене бехатон плочама и природним каменом пореклом из Србије.

Очекује се да ће адаптација и санација целог ташмајданског комплекса бити око 546 милиона динара, док је за другу фазу радова уговорена вредност 104,7 милиона динара.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh