Novosti online

Хоће ли комбајн за трску покосити 6,5 милиона евра помоћи Палићу?

Суботица – Предузеће „Палић Лудаш” остало је једина градска фирма којој на последњем заседању Скупштине града одборници нису усвојили програм пословања за ову годину. Против усвајања плана гласали су СНС и СВМ, али и опозициони ДС, те су у подршци остали усамљени припадници Мађарског покрета (МП) који је недавно и отцепљен од СВМ-а.

Директору предузећа „Палић Лудаш” Ференцу Мартону нарочито је замерено што је пре десетак дана запленио комбајн за трску Лехела Ковача, о чему је посебно говорио председник Скупштине Илија Маравић (СНС). Осим тога, тражено је и да се образложи куповина опреме за пољочуварску службу која је припојена овом предузећу.

Градоначелник Јене Маглаи (МП), као и Јожеф Хужвар, шеф одборничке групе МП били су изненађени оваквим развојем догађаја, те су закључили да није случајно ово предузеће стављено последње у низу предузећа чији су програми пословања усвајани. Уосталом, након ове тачке скупштина је изгубила кворум и прекинула рад.

Лехел Ковач већ годинама коси трску око језера Палић и каже да је његова жеља била да помогне одржавању еколошког статуса језера, али и да обезбеди посао и себи и другима. – „Палић Лудаш” води уцењивачку политику и даје ненормалне услове. Одбио сам да потпишем њихов уговор у којем траже 3.000 евра за штету, и отишао сам у другу општину да радим за другог приватника – каже Ковач за „Политику”.

Према његовим речима, имао је све потребне документе, али му је ипак „Палић Лудаш” запленио комбајн, јер није имао и њихову дозволу за сечу трске. Каже да је тада позвао да на лице места изађе и председник Скупштине града, а након тога обраћао се и градоначелнику и омбудсману. Ковач сада чека епилог пред одељењем Прекршајног суда у Кањижи.

Ференц Мартон, директор „Палић Лудаша”, каже да су они само применили Закон о заштити природе који даје могућност одузимања средства којим се начини штета, те да је Ковач без њихове сагласности косио трску у делу Селевењске пустаре којим они газдују. У „Палић Лудашу” тврде да од 2009. од када се Ковач обраћао и претходном руководству предузећа, ни једне године није испунио услове који се прописују, а односе се на парцеле где сме да се коси трска и у ком периоду.

Међутим, ово питање изашло је из оквира неспоразума појединца и предузећа, што је локална Скупштина „санкционисала” неусвајањем програма и може да угрози далеко значајније пројекте. Дан након одржавања скупштине стигло је саопштење МП у којем се каже да изостанак прихватања програма пословања може да одведе у питање и улагање од 6,5 милиона евра колико је немачка развојна банка наменила као бесповратно улагање у ревитализацију језера Палића и његове околине.

Упућени у ову тему кажу да то за сада ипак није вероватно, јер је у питању међудржавни споразум, али да ће сасвим сигурно отежати и непотребно додатно закомпликовати ионако сложену процедуру, шаљући погрешне сигнале немачком партнеру. На Палић би 19. марта требао да стигне немачки стручњак за пројекат санационог излова рибе, што је 20.000 евра вредна фаза у побољшавању еко-система језера. Осим тога, потребно је наставити са стварањем заштићеног појаса око језера, а то су све послови који су били предвиђени програмом пословања који није усвојен.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh