Novosti online

Хоће ли напредњаци ангажовати Николића у кампањи

Ћутање напредњака на понуду Томислава Николића да учествује у кампањи за рачун листе коју предводи Александар Вучић сада већ почиње више да интригира него поновљено нуђење председника Србије да им помогне на овим парламентарним изборима. Као ни пре нешто мање од месец дана, када је Николић први пут изјавио да ће не само подржати напредњаке него ће им и помоћи „колико буде могао”, ни сада у врху странке и изборног штаба Српске напредне странке не одговарају на питање хоће ли ангажовати шефа државе.

Председник Србије је у петак, расписујући изборе за 24. април, рекао: „Неће ме бити (у кампањи) ако не затраже помоћ, а неће ме бити срамота да пружим помоћ.”

Изгледа да његова помоћ још није затражена. Према изјави Зорана Стојиљковића, социолога и председника Одбора Агенције за борбу против корупције, било би добро да на овоме све и остане. У супротном, председник Николић би направио корак уназад у односу на стандард који је сам успоставио подношењем оставке на функцију лидера СНС-а пре скоро четири године.

Социолог Јово Бакић мисли пак да је „трагична” већ и изражена жеља шефа државе да се укључи у кампању једне странке.

„Он је дао оставку на место шефа странке управо са идејом да буде достојан председник свих грађана Србија. То је логика давања те оставке. А онда се та оставка обесмишљава ако се човек нуди да учествује на изборима не за председника него за парламент, у странци у којој није формално члан. То је скандалозно”, сматра Бакић.

Да ли је то заиста толико страшно, нарочито ако се присетимо да претходни председник Србије Борис Тадић нипошто није желео да се одрекне функције председника своје тадашње странке, ДС-а? Подсећања ради, Бакић је између два круга председничких избора 2012. испричао да је тражио од Тадића да обећа оставку на место шефа странке (уколико опет буде изабран за председника Србије), а да он заузврат дозволи Демократској странци да у кампањи користи сегменте емисије где позива Николића да пружи одређене информације о свом образовању. Борис Тадић није био спреман да испуни тај услов.

И Бакић и Стојиљковић сматрају да је поштено истаћи тај детаљ о Тадићу сада, у контексту Николићеве спремности да се укључи у кампању на страни СНС-а.

„Тадић је као председник државе учествовао у свим страначким кампањама, то је жива истина. И ја сам говорио да је то врло нездраво за политички живот једне политичке заједнице –председник државе, пошто је председник свих грађана, не треба да учествује у страначким кампањама. И када је Томислав Николић обећао да ће дати оставку и то обећање испунио, ја сам рекао да је то цивилизацијски искорак”, истиче Бакић, признајући да смо једно време живели у том „искораку”, то јест да се „Николић заиста није много пачао у страначке размирице, што је било добро”.

Станислава Пак: Председник Србије је доследан свом ставу да буде председник свих грађана, али то не значи да је као грађанин политички неопредељен

„Али, нажалост”, наставља он, „то што се сада као председник државе нуди да учествује у кампањи говори да је то у ствари опет била једна предизборна тактика пред други круг избора 2012. У том смислу и Николића можемо гледати као страначког војника, као што смо пре гледали Бориса Тадића”, каже Бакић. Он потом разочарано додаје: „И опет се не ради о цивилизацијском искораку, као што сам наивно мислио.”

Стојиљковић указује да је Томислав Николић, шта год му човек замерао, заиста направио помак, јер је престао да буде оперативно лидер водеће странке и тиме оставио простора за обављање функције председника, која је раздвојена од страначке функције.

„То је велики ризик. Не воли то нико да ради ни у зрелим демократијама. И зато не би требало да прави корак уназад. Наравно, он може да каже да је свим срцем за своје ’дете’, то јест за своју странку и њену коалицију – и то је довољно”, истиче Стојиљковић.

Уз то, додаје он, питање је колико би оперативно учешће у кампањи уопште допринело и Николићевом рејтингу и рејтингу коалиције око СНС. Они који су за ту листу већ знају за кога је Николић, а за оне који још размишљају питање је како би реаговали на то да носилац неутралне институције активно учествује у страначкој кампањи.

„Мислим да на ту врсту ангажмана није мислио ни сам Николић, а има право, наравно, да каже ко је његов фаворит, за кога он јесте и зашто. Да се нађе мера и да се не прави корак уназад”, наглашава Стојиљковић.

На питање хоће ли председник Николић учествовати у кампањи, његова саветница Станислава Пак Станковић каже за наш лист да се он већ декларисао, изразивши став да је СНС најбоља политичка опција коју Србија има.

„Србија је била изложена лошој политици, неодговорним потезима, дилетантизму и системској корупцији више од деценије. Они који су довели до тога, а чији је једини програм да Александар Вучић не буде премијер, користе сва средства да се вратимо на старо и да недодирљива ’елита’ управља нашим животима и нашим новцем. Уверена сам да су грађани свесни свега и да ће подршку дати Александру Вучићу”, навела је она.

Међутим, ако Николић сада жели да активно учествује у кампањи, значи ли то да више не може да се представља као „председник свих грађана”? На ово Станислава Пак Станковић каже да је „председник Србије доследан свом ставу да буде председник свих грађана, али то не значи да је као грађанин политички неопредељен”. Политички став и подршку СНС-у исказује јавно и на свим догађајима, напомиње она.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh