• Novosti online

  Хоће ли пропасти попис становништва у БиХ из 2013.

  Од нашег сталног дописника

  Бањалука – Не буде ли у наредних десетак дана договора између статистичких завода, РС, ФБиХ и БиХ око начина на који ће се у резултате пописа становништва у БиХ уписивати стално становништво унутар БиХ, све су прилике да законски рок за објаву коначних резултата – 1. јул – неће бити испоштован. Тиме би се, верују многи, могло десити можда чак и то да последњи попис становништва спроведен у октобру 2013. буде поништен, јер због кашњења не би био међународно верификован.

  Све време од завршетка пописа пре скоро три године Сарајево и Бањалука споре се око тога ко је крив за застој у овом послу, док надлежна европска тела уопштено позивају на поштовање стандарда, који се, опет, у РС и ФБиХ различито тумаче. Суштина неразумевања крије се у начину на који ће се рачунати стално становништво, то јест резиденти. Бањалука не одступа од становишта да се по европским критеријумима сталним становништвом могу сматрати само они грађани који живе и раде у БиХ, што у пракси подразумева да око 300.000 људи који годинама живе изван БиХ, али су пописани у БиХ, не би било у евиденцији сталних становника.

  Председник РС Милорад Додик каже да поједини Бошњаци сматрају да треба фингирати резултате пописа у БиХ, те да је очигледно да је попис више политичка него статистичка категорија. Он каже да је РС за уважавање свих стандарда који су везани за попис и евиденције и подсећа да се дешава иста ствар као и деведесетих, када је одржан попис који није могао да буде објављен као званичан зато што су Бошњаци и тада хтели да их има више.

  „Њихов основни циљ је да навуку наводно нешто преко 50 одсто у БиХ”, рекао је Додик. Истиче да за Српску и Србе то уопште није релевантан податак за било какве политичке процесе. „Може да их буде колико хоће, није то проблем, али поставља се питање шта би са оним периодом силне погибије и нестанака. По тим, њиховим статистикама, расте број Бошњака. Нешто овде није у реду, или тај број или број из рата”, приметио је Додик.

  Томе у прилог иду и неке процене да у ФБиХ данас живи вишеструко мање српског народа него пре рата – свега четири одсто, то јест око 90.000, насупрот око десетак одсто Бошњака у Српској. Док трају спорења око методологије за објаву резултата пописа и док се упозорава на веома лош положај српског народа у ФБиХ, Бошњаци у Српској затражили су да се у полицијским структурама у РС национални омер усклади са пописом из 1991, што је одбијено.

  Али је то послужило властима у Бањалуци да најаве да ће избрисати све одредбе из закона које се позивају на попис из 1991, што се према сазнањима медија у РС, управо и дешава.

  Први пример за то јесте закон о локалној самоуправи у чијем нацрту стоји да ће се при запошљавању примењивати последњи попис, на шта у коалицији „Домовина” (странке са седиштем у ФБиХ) већ најављују заштиту пред Уставним судом. Ако су заиста тачни наводи да Бошњаци настоје обезбедити метод пребројавања који би довео до тога да их по последњем попису у БиХ буде преко 50 одсто, могу бити занимљиви подаци које је објавила америчка ЦИА, уз напомену да се ради о некомплетним подацима из последњег пописа, према којима је Бошњака у БиХ 48,4 одсто, Срба 32,7 одсто и Хрвата 14,6 одсто, док проценат осталих у националној структури износи 4,3 одсто.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com