• Gradovi

  Hodorkovski: Putin me vidi kao ozbiljnu pretnju

  LONDON – Bivši naftni magnat i biznismen Mihail Hodorkovski, oštar kritičar Kremlja, izjavio je da ga ruski predsednik Vladimir Putin „vidi kao ozbiljnu pretnju“ i da razmišlja da podnese zahtev za azil u Britaniji.

  Hodorkovski je u intervjuu za Bi-Bi-Si, nakon što je ruski sud objavio „njegovo hapšenje u odsustvu“, rekao da „definitivno razmatra da podnese azil u Britaniji“ i da se u Londonu oseća sigurno.

  „Putin me vidi, što je sada očigledno, kao ozbiljnu pretnju“, kazao je Hodorkovski.

  On je istakao da ga Putin „shvata kao pretnju, pre svega ekonomski zbog mogućeg oduzimanja ruske imovine u inostrantvu, ali i politički, jer je neko ko bi potencijalno mogao da pomogne demokratskim kandidatima na izborima 2016. godine“.

  U Rusiji će sledeće godine biti održani izbori za poslanike donjeg doma parlamenta – Dumu.

  Upitan da li se oseća ugroženim u svetlu ubistava protivnika ruskog predsednika prethodnih godina, Hodorkovski je odgovorio da je „istorija smrti protivnika režima impresivna“.

  „Bio sam u zatvoru 10 godina, mogao sam lako svakog dana da budem ubijen. U Londonu se osećam mnogo bezbednije nego tokom svih tih godina“, rekao je Hodorkovski.

  Kada je 2013. godine napustio Rusiju, Hodorkovski je poručio da se neće mešati u politiku, ali je sada za BBC rekao da će pomoći „mladim aktivistima u Rusiji da steknu političkko iskustvo i predstave alternativu postojećem režimu“.

  Hodorkovski je dodao da bi bilo „previše optimistično“ govoriti o promeni vlasti u Rusiju odmah, ali da je prilično siguran da će u roku od 10 godina režim biti promenjen.

  Izrazio je nadu da će u tome imati značajnu ulogu.

  Ruski sud raspisao je juče međunarodnu poternicu za Hodorkovskim i naložio njegovo hapšenje.

  AFP navodi da je poternica izdata nakon što je Hodorkovski optužen početkom meseca za ubistvo.

  Početkom meseca ruski istražitelji optužili su bivšeg naftnog tajkuna u odsustvu da je organizovao ubistvo sibirskog gradonačelnika 1998. godine za šta pristalice Hodorkovskog tvrde da je pokušaj ućutkivanja kritičara Kremlja.

  Hodorkovski je, takođe, bio optužen za pokušaj ubistva još dve osobe.

  On je, na osnovu optužbi za utaju poreza, prevaru i proneveru, proveo 10 godina u zatvoru.

  Hodorkovski i njegove pristalice rekli su da su te optužbe izmišljene i da su deo osvete zbog političkih ambicija biznismena.

  Hodorkovskog je, međutim, ruski predsednik Vladimir Putin pomilovao 2013. godine nakon čega je on napustio zemlju.

  Hodorkovski, koji sada najveći deo vremena provodi u Londonu, kritikovao je Putinov sistem poručivši da je spreman, ukoliko ga pozovu da se vrati, da predvodi Rusiju u vreme krize.

  Nakon što su istražitelji objavili da planiraju da podignu nove optužnice protiv Hodorkovskog, kritičar Putina sazvao je konferenciju za novinare u Londonu na kojoj je kritikovao plan Kremlja istakavši da je revolucija u Rusiji neizbežna.

  AP Photo/Yves Logghe, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com