Gradovi

Hodorkovski stavljen na Interpolovu listu

MOSKVA – Interpol je bivšeg naftnog magnata i biznismena Mihaila Hodorkovskog stavio na svoju međunarodnu listu traženih osoba u vezi sa slučajem ubistva gradonačelnika sibirskog grada Neftejuganska 1998. godine, javlja Tas s pozivajući se na neimenovani izvor u policiji.

„Ruski istražni komitet predložio je Hodorkovskog za međunarodnu listu traženih osoba u decembru. Sada ga je Interpol stavio na tu listu“, rekao je isti izvor, dodavši da će Rusija tražiti izručenje Hodorkovskog.

Informacija da je on stavljen na listu objavljena je nakon što je Nacionalna centralna kancelarija Interpola u Rusiji podnela dokumenta.

Ime Hodorkovskog do sada se nije nalazilo u Interpolovoj bazi podataka, navodi ruska agencija.

Moskovski sud je u decembru 2015. godine saopštio da je Hodorkovski uhapšen u odsustvu.

Hodorkovski je optužen u okviru krivične istrage iz 1998. protiv čelnika „Jukosa“, čiji je direktor bio, koji su bili umešani u organizovanje teških zločina, uključujući ubistvo gradonačelnika Neftejuganska i pokušaja ubistva biznismena Jevgenija Ribina, navodi Tas s.

Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus i oštar kritičar Kremlja, pobegao je u Švajcarsku nakon što je dobio oprost od ruskog predsednika Vladimira Putina 2013. godine, posle 10 godina provedenih u zatvoru zbog utaje poreza i otpužbi za proneveru novca.

FOTO Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh