Gradovi

Holandija: Predloženi dogovor EU i Turske nije trajan

AMSTERDAM- Predloženi dogovor između EU i Turske o razmeni sirijskih izbeglica po sistemu „jedan za jedan“ je privremen, te je neophodan dugoročniji sporazum o njihovoj preraspodeli, upozorila je danas holandska vlada.

Prema dogovoru, EU će razmestiti jednu sirijsku izbeglicu iz turskih kampova u zamenu za svaku sirijsku izbeglicu koja bude vraćena u Tursku iz Grčke.

Holandski ministar za migracije Klas Dejkhof, međutim, smatra da to nije „trajni mehanizam“.

„Vremenom ćemo videti da se ne isplati da prelazite more na nezakonit i veoma opasan način. Tako da će se priliv zaustaviti. Onda ćemo morati da razgovaramo sa Turskom o trajnijoj šemi za preraspodelu u smislu podele tereta“, rekao je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner ranije danas je kritikovala dogovor o viznoj liberalizaciji između EU i Turske, ocenivši da Ankara treba da ispuni kriterijume kao i svi drugi.

Ona je, u izjavi austrijskom radiju „Oe1″, kazala da je neophodno ispuniti mnogo kriterijuma i da ne sme biti izuzetaka i ustupaka prema Turskoj.

Mikl-Lajtner je zatražila da se u sporazum „ugradi“ klauzula o otkazivanju.

„Smatram da je problematično ako Turska stavi pod državni nadzor novinu kritički raspoloženu prema vladi, a tri dana kasnije podnese u Briselu svoju listu želja. Turska se nagrađuje time što se razgovara o ubrzavanju vizne liberalizacije“, podvukla je ona.

Mikl-Lajtner je istakla da se postavlja pitanje da li EU gleda na sebe i svoje vrednosti i dalje ozbiljno i da li je spremna da se njih odrekne.

Foto Tanjug/ J.Pap/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh