Gradovi

Holandija: Sukobi policije i antiimigracionih demonstranata

AMSTERDAM – Na masovnom antiimigracionom skupu u malom holandskom gradu Hešu izbili su u ponedeljak sukobi nakon što je policija počela da rasteruje oko 1.000 učesnika marša protiv otvaranja izbegličkog centra u tom mestu.

Demonstranti su izašli na ulice u trenutku kada su zvaničnici na sastanku u zgradi lokalne uprave razgovarali o planovima za smeštaj oko 500 izbeglica u narednih 10 godina, prenosi „Raša tudej“.

Protesti su počeli mirno oko 18.00 sati, a demonstranti su nosili transparente sa sloganima kao što su „Zaustavite azilske besmislice“, marširajući prema zgradi gradske uprave, koju su na kraju gađali jajima.

Ekstremno desničarski aktivisti pokušali su da provale u sedište gradske uprave, zbog čega su zvaničnici morali da prekinu sastanak i evakuišu se iz zgrade.

Demonstranti su ispaljivali vatromet i svetleće rakete na policajce koji su pokušavali da ih rasteraju, navodi ruski kanal.

U saopštenju gradonačelnice Marieke Morman objavljenom na vebsajtu lokalne uprave kaže se da je grad „dao policiji dodatna ovlašćenja“ nakon što su „protesti izmakli kontroli“.

Vlasti, za sada, nisu saopštile koliko je ljudi pritvoreno ili eventualno povređeno u sukobima.

Sukobi su izbili nekoliko sati nakon što je ekstremno desničarski političar Gert Vilders zatražio da se muški muslimanski migranti zaključaju u azilskim centrima, opravdavajući taj potez kao meru zaštite za holandske žene nakon napada u Novogodišnjoj noći u Kelnu u Nemačkoj.

Antiimigraciono nastrojeni aktivisti su ozbiljno shvatili video-poruku lidera Slobodarske partije (PVV) i brzo organizovali skup putem Fejsbuka.

Demonstranti tvrde da je broj od 500 tražilaca azila nesrazmerno visok za grad od oko 12.500 ljudi, te pozivaju vlasti da odustanu od planova o smeštanju izbeglica.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh