• Gradovi

  Hong Kong najkonkurentnija privreda sveta, potisnuo SAD

  LOZANA – Sjednjene Američke Države predale su titulu najkonkurentnije svetske ekonomije kineskom Hong Kongu, prema najnovijem izveštaju za 2016. godinu IMD Svetskog centra za konkurentnost (World Competitiveneš Center) iz Lozane.

  Hong Kong se, prema rang listi objavljenoj na sajtu IMD-a, popeo sa prošlogodišnjeg drugog na prvo mesto ove godine, Švajcarska je napredovala sa četvrtog na drugo mesto, dok su SAD pale na poziciju broj tri.

  Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada zaokružuju tim od 10 vodećih najkonkurentnijih zemalja u svetu.

  Na listi, na kojoj je rangirana 61 država, nalaze se samo dve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, i to Slovenija, koja se popela sa ranijeg 49. na 43. mesto, i Hrvatska koja je ostala na začelju, na prošlogodišnjoj 58. poziciji.

  Od zemalja iz regiona, Mađarska je kotirana na 46. mestu, Rumunija na 49. a Bugarska na 50. mestu.

  Zanimljivo je da je Rusija napredovala za jedno mesto na 44. poziciju, dok je Grčka pala za šest pozicija na 56. mesto.

  Centar IMD za konkurentnost, istraživacka grupa unutar IMD poslovne škole, objavljuje rang listu svake godine od 1989, koja je široko priznata kao vodeća godišnja ocena konkurentnosti zemalja.

  Direktor Centra Arturo Bris kaže da je dosledna posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta bila ključna za skok Hong Konga na čelo liste, kao i da mala veličina Švajcarske i njena predanost kvalitetu omogućava toj zemlji brzo reagovanje čime održava svoju privredu na vrhu.

  „SAD i dalje imaju najbolje ekonomske rezultate u svetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri oceni konkurentnosti“, rekao je on.

  „Zajednički obrazac među svim zemljama u prvih 20 je njihov fokus na regulativu koja prijateljska za poslovanje, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije“, dodao je Bris.

  Svako rangiranje se zasniva na analizi više od 340 kriterijuma koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomska uspešnosta, efikasnost vlade, poslovna učinkovitost i infrastruktura.

  Foto twitter@sašyhongkong.com

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com