Novosti online

Хонгконг: 90 полицајаца повређено, 54 демонстраната ухапшено

ХОНГКОНГ – У Хонгконгу је јутрос дошло до сукоба полиције и демонстраната који су се побунили када су власти покушале да уклоне уличне штандове који су незаконито постављени поводом обележавања кинеске Нове године, при чему је 90 полицајаца повређено, а 54 демонстранта ухапшена.

У најгорем уличном насиљу од продемократских протеста 2014. године, полиција је испалила хице упозорења, што је реткост у овом полуаутономом јужном кинеском граду, пренеле су агенције. Демонстранти су вадили бетонске блокове из тротоара и бацали их на полицију, док су други уништавали саобраћајне знакове и палили канте за смеће у четврти Монг Кок, познатој по тржним центрима, продавницама и тезгама.

Чак 90 полицајаца повређено је у сукобима, као и десетине демононстраната, док су ухапшена 54 демонстранта између 15 и 70 година старости због напада на полицију, опирања хапшењу и прављења нереда на јавном месту, саопштила је полиција, преноси АФП.

Комесар Стивен Ло рекао је да ће полиција размотрити подизање оптужби против ухапшених особа за учешће у нередима што, како каже, значи да им прети казна од 10 година затвора. Хонгкошка телевизија приказала је како демонстанти ударају полицајце штаповима док леже на земљи, наводи Ројтерс.

Полиција је саопштила да је испалила два упозоравајућа хица у ваздух, а користила је и бибер-спреј и пендреке како би растерала гомилу. Демонстанти су се разишли око осам сати по локалном времену, након што их се више од сто сукобило са полицијом пред зору. У кварту који је познат као велика шопинг зона у Хонгконгу, остаци спаљених канти за смеће, поломљених жардињера, флаша и бетонских блокова леже разбацани по улици.

До сукоба је дошло када је полиција почела да уклања импровизоване уличне тезге на којима се продају локалне посластице, накит и производи из домаће радиности, а које су уобичајен призор на препуним улицама Хонгконга. Градоначелник Хонгконга Леунг Чун-јинг рекао је новинарима да градска управа снажно осуђује насиље, а министар за безбедост Лај Тунг-квок изјавио је да полиција истражује наводе да су сукоби били организовани.

У полицији су рекли да чекају налоге у вези са безбедносним плановима за вечерас, за када је планиран новогодишњи ватромет. Лист „Саут Чајна морнинг пост” наводи да је у протесте умешана локална група „Хонгкошки староседеоци”, или „локалисти”, која је предложила кандидата за допунске парламентарне изборе који ће бити одржани за неколико недеља. Та група је на Фејсбуку објавила да је њен кандидат ухапшен.

Радикални демонстранти и „локалисти” који траже већу аутономију за Хонгконг најавили су да ће се борити све док Кина не ослаби контролу над њим.

Демонстранти су покушали да одбране пиљаре, за које кажу да доприносе слављеничкој атмосфери. Данашњи нереди су на друштвеним мрежама названи „револуција рибљих куглица”, према популарном јелу које се продаје на улици и често се конзумира током прославе кинеске Нове године.

У уским улицама Монг Кока, препуним продавница и стамбених зграда, десили су се неки од најгорих сукоба током протеста крајем 2014. године када су демонстрати тражили већу демократију у бившој британској колонији која је враћена под владавину Пекинга 1997. године.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh