• Gradovi

  Hor bečkih dečaka u punom Sava Centru pevao „Nišku banju“

   

  Preview

  Koncert Hora bečkih dečaka u Sava Centru.

   

  Hor bečkih dečaka predvođen dirigentom Luizom đi Godojem, nastupio je večeras u Velikoj dvorani Sava Centra koja je bila do poslednjeg mesta ispunjena.

  BEOGRAD – Hor bečkih dečaka predvođen dirigentom Luizom đi Godojem, nastupio je sinoć u Velikoj dvorani Sava Centra koja je bila do poslednjeg mesta ispunjena.

  Publika, u kojoj je bilo i mnogo dece, gromoglasnim aplauzom je pozdravila 23 decaka koji su svojim divnim glasovima proveli okupljene kroz istoriju muzike sveta.

  Svoj „Put oko sveta za 80 minuta“, program inspirisan romanom Žila Verna, počeli su u Engleskoj, kompozicijama Henrija Persla, Tomasa Vilkisa i Bendžamina Britna.

  Sledeća stanica je bila Francuska, a predstavili su dela Fransisa Pulenka i Gabrijela Forea, da bi se sa pesmama „Ave Maria“ Klaudia Monteverdija, „Gloria in excelis“ Antonija Vivaldija i Horom Jevreja iz Verdijeve opere „Nabuko“ preselili u Italiju.

  Zajedno sa publikom „posetili su“ i Arabiju, Indiju, Kinu, Japan i predstavili srednjovekovnu arabijsku muzičku formu „muvašašah“, južnoazijsku „kavali“ i japansku pomorsku radničku pesmu sa Hokaida.

  Iako nije predviđeno Vernovim romanom, dečaci su napravili izlet do Beča i izveli svuda rado slušane melodije Johana Štrausa i Franca Šuberta, da bi sledeća stanica bila Amerika i „I Got Rhythm“ Džordža Geršvina, tradicionlna duhovna pesma „Amazing Grace“, pesma naroda Aparato i potpuri iz filma „Meri Popins“

  Preko Irske i narodne pesme „Danny Boy“, svoje putovanje Hor je završio odakle je i krenuo, u Engelskoj, iznenadivši publiku pesmom Pola Makartnija „Ob-La-Di, Ob-la-Da“.

  Ali pravo iznenađenje je usledilo kada su na bis izveli „Nišku banju“ dok su ih u četiri ruke pratili Godoj i umetnički direktor Hora Gerald Virt.

  Publika je oduševljeno dlanovima taktirala i pevala zajedno sa neverovatnim dečacima i na kraju ih pozdravila gromoglasnim aplauzom.

  Hor bečkih dečaka, koji neguje tradiciju dugu pola milenijuma i koji danas okuplja 100 dečaka uzrasta od 10 do 14 godina 30 različitih nacionalnosti, u Beogradu je prethodno nastupio 1988. godine.

  Hor godišnje održi oko 300 koncarata, nastupaju širom Evrope, Azije, Australije, Amerike, a na radost beogradske publike, uspeli su da ove godine u svoj plan turneje uvrste i srpsku prestonicu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com