• BG

  Христос васкрсе, срећан Ускрс

  Православни хришћани у Србији славе данас Васкрсење Христово – Ускрс.

  Верници се за овај празник традиционално поздрављају са „Христос васкрсе” и „Ваистину васкрсе”.

  Ускрс је највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу, а у православним црквама се на Ускрс отварају царске двери чиме се симболично указује да је Исус васкрсењем победио смрт и отворио врата и пут спасења.

  Српски патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у крипти београдског Храма Светог Саве на Врачару поводом највећег хришћанског празника Ускрса.

  Литургији, која почела у 9 сати присуствовали су градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, београдски надбискуп Станислав Хочевар, као и велики број православних верника.

  Литургију је пратио и хор „Мокрањац”, најстаријег певачког друштва у Србији.

  На литургији је прочитана Васкршња посланица патријарха Иринеја у којој је позвао да по угледу на Христа „загрлимо једини друге, не само оне који нас воле већ и непријатеље наше и опростимо им као што је Господ нама опростио грехе наше, рекавши: ‘Оче, опрости им јер не знају шта чине’“.

  Патријарх је позвао вернике да се у години у којој српска црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, моле за пуноћу српског народа, оног у отаџбини као и оног у расејању.

  Такође је позвао и да се радују ускрснућу Христовом и да у љубави и слози чувају јединство Свете цркве, да никада своје личне или било чије земаљске интересе не прет­постављају интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру.

  „С посебним милосрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Све­тога Саве, Светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распе­то Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине”, поручио је патријарх Иринеј.

  Истакао је и да разноврсна и безбројна разочарања, туга и незадовољство обузимају душе и да свуда владају неправда и мржња, а истина се релативизује.

  „Људе врлинског живота клеветају и прогоне. То се одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама. Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћан­ству туђи него и њему потпуно супротни систе­ми вредности”, навео је патријарх у Васкршњој посланици.

  У тако изопаченом свету, указао је, православни хришћани су позвани да својим примером сведоче, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом.

  „Црква не сме да живи само за себе као затворена религијска за­једница, заокупљена само питањима личне побожности. Дужна је да радошћу и искуством Васкрсења буде чинилац мира и помирења, љубави и солидарности, у свецелом човечанству”, навео је поглавар СПЦ-а.

  „Опростимо дакле једни другима! Помиримо се једни са другима! Сведочимо љубав и њоме живимо”, навео је патријарх и позвао вернике широм васељене да дан Васкрсења просветле слављем и загрљајем, уз традиционални поздрав – Христос Васкрсе”, истакао је српски патријарх.

  Обележавање Васкрса почело је поноћним литургијама у православним храмовима у Србији.

  У крипти Храма светог Саве на Врачару, у присуству великог броја верника, литургију је служио епископ ремезијански Стефан, викар патријарха српског.

  Ускрс по старом, Јулијанском календару славе руска, српска, грузинска, константинопољска (цардиградска), грчка, бугарска, јерусалимска и друге православне цркве.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com