Gradovi

Hrizostom:Sramota je danas biti gladan, go i bos

SARAJEVO – U svim pravoslavnm hramovima širom Bosne i Hercegovine jutarnjim liturgijama i čitanjem poslanice patrjarha Irineja i svih episkopa SPC obeležen je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je pozvao vernike da se svi, kako je rekao, ispune radošću i ljubavlju prema Bogu i bližnjima.

On je takođe pozvao sve da, onoliko koliko mogu, pomognu gladnika i žednima, golima i bosima, ostavljenima i zaboravljenima.

„Danas, kada mi od Gospoda badava sve primismo, ne zaboravimo nikoga oko nas, a naročito one koji imaju bilo kakvu potrebu. Pogledajmo oko sebe i vidimo kako i koliko možemo drugima posvedočiti Hrista vaskrsloga. Ne samo rečima, već pre svega i iznad svega delima ljubavi Božije, kao što je to učinio sam Hristos gospod“, kazao je vernicima, između ostalog, episkop Hrizostom.

Poručio je da među ljudima, bez obzira na veru i naciju, treba da vlada mir i harmonija.

„Sramota je da danas ima građana koji gladuju, koji su goli i bosi, te koji prose i mole za komad hleba“, rekao je vladika Hrizostom.

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gde je svečano vaskršnje jutrenje sa liturgijom oko hrama, za zatim i svetu liturgiju predvodio episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Čestitajući vernicima Vaskrs, vladika Grigorije je zahvalio svima na prisustvu i poručio:

“Vaskrs je svima na radost, na spasenje. Da Bog da, da se uvek radujemo ovako prazniku. Da se radujemo Hristu, zato što je Hristos spasitelj, a mi smo ljudi i u zemlju odlazimo, a ne možemo se izbaviti iz mrtvih ako nas Bog koji je besmrtan ne izvede. Zato je Hristovo Vaskrsenje jedina nada. Želim sve najbolje svakome,” poručio je vladika Grigorije.

Foto – Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh