• Gradovi

  HRT: Hrvatska pokreće spor protiv Slovenije zbog žilet-žice

  ZAGREB – Hrvatska će pokrenuti spor protiv Slovenije pred Evropskom komisijom zbog postavljanja žilet-žice i ograde na granici zbog ugrožavanja migracije divljači, najavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, javio je HRT.

  Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poslala je pismo potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu upozorivši ga da je ograda od žilet-žice nepremostiva prepreka migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednom od najočuvanijih delova Evrope.

  Pusić ističe da se slovenskim aktivnostima na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i direktno protivreči ciljevima zaštite okoline u okviru ekološke mreže Natura 2000.

  Hrvatska veruje da će EK postupiti u skladu sa svojim obavezama „čuvara ugovora” i preduzeti hitne mere kojima bi se osiguralo delotvorno sprovođenje zaštite prirode u EU-u, stoji u pismu predsedniku EK.

  Podseća se da je poslednjih sedmica Slovenija nekoliko puta povredila hrvatsku teritoriju i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i saradnji. Na više mesta podigla je ogradu od žilet-žice na hrvatskoj teritoriji te postavila prepreke na zajednički utvrđenim malograničnim prelazima kojima se vekovima koristi lokalno stanovništvo.

  Izbegavajući incidente Hrvatska je Sloveniji uputila pet diplomatskih nota u pet sedmica. Uprkos tome što su neki od najviših slovenačkih zvaničnika tvrdili da će se na tim područjima primenjivati druge mere kontrole granice, to se nije obistinilo, navodi Pusić.

  I ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović pisao je povereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli da Slovenija očito krši Direktivu o staništima i negativno utiče na celovitost područja Nature 2000. Zatražio je da se ispita zakonitost postavljanja žilet-žice koja sprečava slobodno kretanje divljih životinja i preseca im migracijske koridore.

  Najugroženije su upravo zaštićene vrste – vuk, ris i medved.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com