• KiM

  HRT: Kačanik na Kosovu je glavni centar Islamske države u Evropi

  islamska-drzavaU Siriji i Iraku bore se 22 muškarca, od ukupno 34.000 stanovnika Kačanika, a jedan od njih je i Lavdrim Muhadžeri, koga zovu balkanski Džihadi Džon, prenosi HRT

  Kosovo je džihadistima Islamske države dalo najviše boraca iz Evrope, uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika, pri čemu gradić Kačanik na granici s Makedonijom „prednjači“ u regrutovanju za IS, prenosi u reportaži Hrvatska-radio televizija.U Siriji i Iraku bore se 22 muškarca, od ukupno 34.000 stanovnika Kačanika, a jedan od njih je i Lavdrim Muhadžeri, koga zovu balkanski Džihadi Džon, prenosi HRT. Lokalni zvaničnici, međutim, to sve negiraju i krive medije za narušavanje ugleda.

  Jedan od njih je i predsednik Islamske zajednice Kačanik Florim Neziraj, koji je tamo već tri godine i dobro poznaje situaciju. On kaže da je određeni broj osoba otišao da se bori u drugim zemljama, ali i da u Kačaniku nije zabeležen nijedan sukob koji je povezan s verom.

  Nezaposlenost, siromaštvo i beznađe najčešći su razlozi zbog kojih mladi s ovih prostora odlaze u Irak i Siriju, gde im se obećava „med i mleko“ kao i godišnja zarada do 30.000 evra, navodi HRT. Vrlo brzo oni, međutim, shvate da su prevareni, pa se deo njih odlučuje za povratak. Ovdašnji psiholozi koji se bave tom problematikom tvrde da ne znaju koja je grupa opasnija – ona koja u euforiji odlazi ili koja se prevarena vraća.

  Kačanik je upravo zbog vere došao na zao glas, s obzirom na 22 stanovnika koji se bore u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države. Besim Iljazi, predsednik opštine Kačanik navodi da je vrlo verovatno da je ta priča nanela veliku štetu ugledu ovoga grada, ali istovremeno naglašava da se sada gradom može šetati i mesec dana i nećete na ulici primetiti ništa što ima veze s takvim ponašanjem.

  U centralnoj ulici, međutim, osobe koje se povezuju s vehabizmom beže od kamere, kao i većina građana od komentara, što se može pripisati strahu ili nečem drugom, ocenjuje HRT . Afrim Habibi, komandant policijske stanice u Kačaniku, kaže da u proteklih godinu i po nisu zabeležili nijedan odlazak u Siriju i dodaje da je mnogo manje aktivnosti za koje se može sumnjati da imaju veze s vrbovanjem.

  U vreme boravka HRT-ovog novinara u Kačaniku održan je i skup o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

  Izvor. HRT

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com