• Novosti online

  Hrvatima su za sve krivi Srbi, pa i za loše rezultate na PISA testu

  ZAGREB Trg Bana JelačićaZvaničnik hrvatskog ministarstva obrazovanja kaže da je loš plasman na PISA testu donelo i to što su testirana deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine.

  Državni sekretar hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja Matko Glunčić je na Televiziji N1 kazao da su u Hrvatskoj u statistiku za PISA istraživanje ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako se u nekim evropskim zemljama lažiraju rezultati.

  Radi se o OECD-ovom najvećem svetskom obrazovnom istraživanju znanja i veština učenika u dobi od 15 godina – PISA 2015 (Programme for International Student Ašesment).

  Upitan za paradoks da je u hrvatskim školama dve trećine odlikaša i vrlo dobrih, a da u međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže ispod prosečne rezultate, Glunčić je odgovorio:

  „U ove rezultate ulaze prosečni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim evropskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu“.

  „Kod nas u statistiku su ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine“, dodao je državni sekretar.

  Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine.

  „Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra“, pokušavao je objasniti, ali nije uspeo, navodi Indeks.hr.

  Hrvatska je po ukupnom rezultatu na polovini liste, odnosno, nalazi se na 36 mestu od 73 testirane zemlje i oblasti. U regionu je Hrvatska zauzela drugo mesto, ali daleko iza Slovenije koja je na 11. mestu na ukupnoj listi.

  Srbija nije na ovogodišnjoj listi, jer je zbog administrativnih propusta i kašnjenja organizator PISA testiranja Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odlučila da ne dozvoli testiranje naših đaka.

  Kako je saopšteno iz srpskog ministarstva prosvete, đaci će biti testirani na sledećem programu – 2018. godine.

  PISA testiranje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina.

  Navode iz izjave Matka Glunčića ubrzo je odbacila Mišel Braš Rot, koja je zadužena za PISA istraživanje i Hrvatskoj.

  Reči hrvatskog zvaničnika oštro je osudio i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, ocenivši da je u pitanju provincijalna izjava „obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodacima“.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com