• Gradovi

  Hrvatska dobila novu ministarku spoljnih i evropskih poslova

  Sabor Hrvatske izglasao je danas većinom glasova poverenje novoj ministarki spoljnih i evropskih poslova i potpredsednici Vlade Hrvatske Mariji Pejčinović Burić.

  Za nju je glasalo 78, od ukupno 151 poslanika.

  Pejčinović Burić je na poziciji šefa diplomatije i potpredsednika Vlade zamenila Davora Ivu Štira koji je prošle sedmice dao ostavku.

  Iako je on na konferenciji za novinare kao razlog ostavke naveo želju da se više posveti radu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i da kao poslanik „širi demohrišćanske vrednosti“, Štirova ostavka povezuje se s nezadovoljstvom zbog koalicije HDZ i liberalne Hrvatske narodne stranke (HNS), budući da on pripada ultrakonzervativnoj struji u HDZ.

  Njegova naslednica na mestu šefa diplomatije, Pejčinović Burić je dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna sekretarka u u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

  Rođena je 1963. godine u Mostaru, a diplomirala 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je evropske nauke nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

  Karijeru je počela u Končar inženjeringu, nastavila kao direktorka Evropskog doma u Zagrebu, a vodila je i komparativne komunikacije u Plivi.

  Od 2000. je radila kao pomoćnica ministra, a potom u dva navrata i kao državna sekretarka. U Sabor je na listi HDZ izabrana 2008. Bila je članica više radnih grupa i predsedavala odborima.

  Od 2013. do 2016. bila je ekspertkinja-savetnica za evropske politike na projektima koje finansira Evropska unija, donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i u državama evropskog susedstva.

  Tako je bila glavi ekspert, odnosno voditeljka tima projekta Plac (Policy and Legal Advice Centre), koji pruža podršku Srbiji u pripremi za pristupanje EU, putem unapredjenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja.

  Za državnu sekretarku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova izabrana je u novembru prošle godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com