Gradovi

Hrvatska izbacila pečat iz uptorebe

ZAGREB – Predlog reformi hrvatske vlade predviđa izbacivanje iz upotrebe pečat, koji je premijer Tihomir Orešković nazvao „reliktom prošlosti“, a što bi u budućnosti trebalo da doprinese smanjenju administrativnih barijera.

Ministar privrede Tomislav Panenić je ocenio da bi ta mera, koja je sastvni deo reformskog paketa, trebalo da rezultira i višestrukim uštedama u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtevaju upotrebu pečata.

Merenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja privrede, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest miliona kuna na primeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja.

Premijer Orešković je, kako je preneo portal Index.hr, podsetio i da, prema podacima iz izveštaja Doing Busineš Svetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Evropske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka.

Njegovo ukidanje, istaknuo je, bit će pozitivan signal, a svima koji ga imaju poručio je da ga „mogu sačuvati za uspomenu“.

Istovremeno je osnovana radna grupa za praćenje provođenja mere ukidanja pečata.

Foto – freeimages.com, Dragan Sašić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh