• Gradovi

  Хрватска неће повећавати број дозвола за стране раднике

  На молбе хрватских угоститеља да држава повећа квоте за увоз радне снаге, јер ће им, у супротном, пропасти туристичка сезона, тамошње Министарство рада одговорило је негативно. Удружење послодаваца затражило је хитно повећање квоте за стране раднике, тврдећи да је због недостатка радника угрожена предстојећа сезона на јадранској обали.

  Међутим, надлежни тврде да су ове године удвостручили број дозвола за странце изван ЕУ и да је циљ да се пре свега ангажују домаћи радници, преносе хрватски медији.

  С обзиром на то да је у евиденцији службе за запошљавање 4.000 незапослених спремно за рад у туризму, од чега око 1.600 на приморју, министарство је одлучило да не повећава квоте.

  Како се додаје у саопштењу, више од 20.000 незапослених изразило је у анкети жељу да ради у туризму који чини петину БДП-а Хрватске. Још један начин на који ће послодавци моћи да попуне слободна радна места, јесте и ангажовање пензионера којима је дозвољено да раде половину радног времена. Подсећа се да је ту могућност већ искористило 12.300 пензионера.

  О овом захтеву говорио је и премијер Андреј Пленковић који је казао да је „влада спремна да размотри повећање квота за запошљавање странаца, али тек када буду исцрпљене могућности запошљавања домаћих радника”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com