• Gradovi

  Hrvatska neće primati „neprimerene“ protestne note Srbije

  ZAGREB – Hrvatska neće primati „neprimerene i neprihvatljive“ diplomatske note Srbije koja bi umesto „neproduktivnog“ slanja nota trebalo da se bavi evropeizacijom svog društva, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova nakon najnovije protestne note Beograda.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio da primi.

  MSP Srbije izrazilo je oštar protest povodom rešenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim se ukida prvostepena osuđujuća presuda za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

  Takođe, MSP smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.

  Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju MSP.

  Agenciji Hina je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno da „takve neprihvatljive i neprimerene verbalne note hrvatska služba spoljnnih poslova više ne prima“.

  U tom Ministarstvu ističu da „Hrvatska ne dopušta mešanje u njene unutrašnje stvari i da see neće spuštati na taj nivo komunikacije“.

  „Umesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno da krene u političku evropeizaciju srbijanskog društva“, poručili su iz hrvatskog Ministarstva vlastima u Beogradu.

  Rat protestnim notama između Zagreba i Beograda pokrenut je nakon nedavnog ukidanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog saradnje sa ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, podseća Hina.

  Zvanični Beograd smatra taj potez rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, a Zagreb je pozvao srpske vlasti „da ne koriste rečnik propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina“, navodi hrvatska agencija.

  Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com