Gradovi

Hrvatska očekuje da će Jevreji ipak doći u Jasenovac

ZAGREB – Hrvatska vlada izrazila je danas žaljenje zbog odluke Koordinacije jevrejskih opština da ove godine ne učestvuju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, ističući izuzetnu važnost njihovog prisustva, a slično je reagirala i direktorka Javne ustanove spomen-područja (JUSP) Jasenovac Nataša Jovičić, koja se nada da će Koordinacija ipak promeniti svoju odluku.

„Vlada izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije jevrejskih opština da ove godine ne učestvuju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac. Vlada iskreno smatra da je njihovo prisustvo na komemoraciji izuzetno važna i da izneseni razlozi nisu u srazmeri značaja njihovog najavljenog izostanka“, stoji u vladinom odgovoru, javila je Hina.

Vlada osuđuje degradaciju demokratskih vrednosti

Koordinacija jevrejskih opstina kao razloge odluke o nedolasku na komemoraciju navodi „neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postava muzeja u Jasenovcu, odgađanje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva“.

Banski dvori podsećaju da se vlada „jasno i nedvosmisleno ogradila od govora mržnje, vređanja i nesnošljivosti, te osudila svaki pokušaj degradacije dostignutih demokratskih vrednosti“.

„Isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima vlada smatra neprihvatljivom pojavom i poziva sve građane da svojim primerom ne narušavaju ugled Hrvatske“, stoji u vladinu odgovoru.

Direktorka JUSP-a Jasenovac Nataša Jovičić takođe izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije, no nada se i veruje da će predstavnici jevrejskih židovskih opština takvu odluku promeniti. „Meni je beskrajno žao zbog toga. O razlozima koje navode treba razgovarati, ali komemoracija nije mesto za to“, kaže Jovičić.

Jovičić je Hini rekla da nezadovoljstvo postavom Muzeja „traje već dugo“, te da je o celoj problematici vezanoj uz spomen područje razgovarala s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

„Pet sati smo razgovarali, upoznat je s problemom“, kazala je i najavila da će Hasanbegović doći u Jasenovac pre komemoracije, koja će biti održana 22. aprila.

U pogledu odgađanja imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, Jovičić pojašnjava da nije problem u imenovanju već u tome što nisu donesene izmene zakona o spomen-području kojima bi se regulirao način izbora članova Saveta i kome je on odgovoran.

Svaka manjina bi svog predstavnika u Savetu JUSP Jasenovac

Zakon je iz 2001. godine, a od tada je povećan broj manjinskih udruženja i svaka bi, kaže Jovičić, htela a ima svog predstavnika u savetu.

Romskih je udruženja, na primer, više od sto.

„Dok nema zakona, nema ni Saveta, ali Spomen-područje normalno funkcionira jer ima svoje Upravno veće“, napominje ona.

Što se tiče „dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva“, što se navodi kao jedan od razloga nedolaska na komemoraciju, Jovičić kaže kako za to nije kriv JUSP Jasenovac već je to širi društveni problem za koji treba naći rešenja. To je tema za razgovor na nivou ministarstava i stručnih okruglih stolova, dodaje.

Jovičić najavljuje da će komemoracija 22. aprila proteći bez političkih govora, što je želja preživelih logoraša koji su joj, kaže, u razgovorima naglasili da žele da pijetet poginulima i stradalima odaju u „najdubljoj tišini“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh