• Gradovi

  Hrvatska: Optužnica zbog mita u slučaju remonta aviona MIG 21

  ZAGREB – Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, Uskok, podigla je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita prilikom remonta hrvatskih aviona MiG 21, prenose hrvatski mediji.

  Kako navodi Večernji list, reč je o J.Č. (1957), koji se sumnjiči da je tražio mitu za dodelu poslova remonta, i I.J. (1960) koji je osumnjičen da je prihvatio isplatu mita.

  Hina ističe, pozivajući se na neslužbene podatke, da su u pitanju načelnik Odeljenja održavanja i remota Vazduhoplovno-tehničkog zavoda, Komade za logistiku hrvatskog Ministarstva odbrane (MORH) Josip Čović i predstavnik ukrajinske remontske firme Ivica Josipović.

  Čovića terete da je od 12. decembra 2011. do kraja februara 2016. godine u toku postupka koji je prethodio donošenju odluka MORH-a o javnoj nabavki i potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dva inostrana društva zatražio novčanu nagradu.

  Novac je tražio kako bi, za uzvrat, kao član komisije MORH-a, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21.

  Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtev da mu za posredovanje isplate 50.000 evra, dok je optuženi zastupnik druge firme taj zahtev prihvatio i prvookrivljenom obećao isplatu zatraženog iznosa.

  Nakon ugovaranja i realizacije posla, prvookrivljeni je od zastupnika firme u dva navrata tokom januara i februara 2016. preuzeo najmanje 10.000 evra, objavio je Uskok.

  Čović je optužen da je prekršio zakon dok je bio načelnik Odeljenja održavanja i remonta, te voditelj Odeljenja za vazduhoplovno-tehnič standarde Samostalne službe za vojni vazdušni promet MORH- i stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za proveru.

  On je, takođe, bio član tehničke Komisije MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja, te član Komisije MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta.

  Uskok je u martu potvrdio da sprovodi kriminalističko istraživanje remonta i nabavke borbenih aviona MiG-21.

  Istovremeno, mediji su tvrdili da su, nakon što je Hrvatskim vazduhoplovnim snagama u julu 2015. godine iz Ukrajine predato 12

  remontiranih MiG-ova, samo tri borbena aviona u funkciji, dok ih je pet povučeno iz upotrebe.

  Pisali su i da su na avionima, koje je Hrvatska primila od Ukrajine „prekucani“ serijski brojevi, koji ne odgovaraju dokumentaciji aviona ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni delovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji, podseća Hina.

  Foto Tanjug/ S. Ilić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com