Gradovi

Hrvatska pojačava kontrolu granice sa Srbijom

ZAGREB – Tokom vikenda do danas hrvatska je prihvatila oko 200 migranata koje je vratila Slovenija i koji su smešteni u prihvatnim centrima za strance i biće vraćeni Srbiji, saopštillo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske koje navodi i da će granična policija pojačano nadzirati granicu sa Srbijom.

U saopstenju se navodi da je glavni direktor policije Vlado Dominić uputio dodatne snage interventne i granične policije koje će pojačano nadzirati granicu prema Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske danas je takođe saopštilo da je s obzirom na najave Austrije o pooštravanju kriterijuma za prihvat migranata, uprava policije primila obaveštenje od slovenačke policije s kojom su upoznali policije u Srbiji i Makedoniji.

U slovenačkom obaveštenju stoji da je nakon austrijskog pooštravanja kriterijuma i Slovenija ulaz migranata ograničila na 2.500 na dan kao i da će prihvatati samo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja, a ne i one koji se u Nemačkoj ili Austriji žele pridružiti porodicama, studirati ili tražiti zaposlenje, navodi se u saopštenju.

„Brojka od 2.500 migranata na dnevnoj bazi ne predstavlja problem po pitanju prihvata u Republici Hrvatskoj i daljnjeg transfera prema Republici Sloveniji, s obzirom da je upravo to prosečan broj migranata na dnevnoj bazi u zadnjih nekoliko sedmica, navodi MUP Hrvatske.

„O svim aktuelnim pitanjima i mogućim rešenjima koja se odnose na migrantsku krizu, razgovaraće se na sastanku šefova policija zemalja na ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija) 18. februara 2016. u Zagrebu“, najavljeno je u saopštenju koje je prenela Hina.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh