Gradovi

Hrvatska predsednica pomilovala 25 osoba

ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je danas 25 osoba, među kojima i bivšeg vlasnika „Kroacija Busa“ Leona Sulića, osuđenog zbog privrednog kriminala.

U slučaju Sulića, Komisija za pomilovanja je prilikom predlaganja pomilovanja primarno uzela u obzir njegovo izuzetno teško zdravstveno stanje, prenela je agencija Hina.

Pomilovanje, kako je objasnio predsednik Komisije za pomilovanje profesor Davor Derenčinović, ne podrazumeva oslobađanje 68-godišnjeg Sulića od potraživanja i naknade štete za tvrtku „Kroacija Bus“ koju je oštetio.

Sulić je zbog privrednog kriminala u „Kroacija busu“ teškog 15,5 miliona kuna (dva miliona evra) 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina.

On je tu kaznu izdržao, a u martu 2014. je pravomoćno osuđen na godinu i deset meseci zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu „Kroacija busa“ domogao i stana vrednog više od 589.000 kuna (77.000 evra).

Za to delo je sada pomilovan, a predsednica ga je svojom odlukom oslobodila „izvršenja neizdržanog dela izrečene kazne zatvora“.

„Prilikom predloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo veoma teško zdravstveno stanje (angina pektoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog lečenja kao i značajan protok vremena od počinjenja kaznenog dela“, navodi Derenčinović.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh