Ekonomija

Hrvatska veliki gubitnik, srpska privreda na +1,6%

grafik-nagoreFoto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ekonomski eksperti su za finansijski medijski servis Blumberg ocenjivali kolike su šanse da neka zemlja sklizne u recesiju (višemesečni pad privredne aktivnosti) u narednih 12 meseci.

Neće cvetati ruže ni Švajcarcima

U svetskoj finansijskoj medijskoj agenciji prognozirali su ekonomska kretanja u 93 države sveta i njihova predviđanja kažu da će u mnogim ekonomijama u svetu 2016. godina doneti samo još više razočaranja. Ekonomski eksperti su saglasni da su među prvih 10 zemalja koje će imati najgore privredne pokazatelje u ovoj godini: Venecuela, Brazil, Grčka, Rusija, Ekvador, Argentina, Japan, Finska, Hrvatska i Švajcarska!

Gledano u regionu Balkana, prema mišljenju ekonomista, mogućnost takvog scenarija za Hrvatsku iznosi 22 %, uz projektovani rast BDP-a u ovoj godini od 1,1 %. Zbog toga se našla na Blumbergovoj listi 10 najvećih gubitnika po osnovu BDP-a u 2016.

Srpska privreda će ove godine rasti tek neznatno više od hrvatske – 1,6 %, a procenat opasnosti od recesije za Srbiju nije mnogo manji – iznosi 18 %.

Od zemalja u našem komšiluku, Rumuniju ove godine, prema ovoj analizi, čeka rast privrede od 3,8 %, uz mogućnost ulaska u recesiju od 10 %, Makedoniji se predviđa rast od 3,5 %, Bosni i Hercegovini od 3,0 %, Bugarskoj od 2,5 %, uz mogućnost pada u recesiju od 10 %, i Sloveniji rast privrede od 2,2 %.

Lista zemalja kojima preti najveća opasnost od pada u recesiju, prema ocenama anketiranih ekonomista, takođe donosi iznenađenja.

Među državama čije su šanse pola-pola da zabeleže dva uzastopna meseca pada bruto društvenog proizvoda (BDP) – predvodi Tajvan.

Njegova godišnja stopa rasta BDP-a je dramatično pala sa 4,0 % u prvom kvartalu 2015. na minus 0,6 procenata u trećem kvartalu, zbog usporavanja izvoza u Kinu.

Čak i uz očekivani rast od 1,2 % ove godine, Ukrajini, koja je lani imala najgore ekonomske pokazatelje, i dalje preti opasnost od recesije. Ekonomisti ocenjuju da su šanse da ta zemlja sklizne u recesiju u narednih 12 meseci 60 %, a na trećem mestu ove sumorne rang liste je Argentina.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh