Regioni

HRVATSKO TUŽILAŠTVO ANALIZIRA PRESUDU ŠEŠELJU: Na osnovu nje će odlučiti o hrvatskoj tužbi

Hrvatska agencija navodi da je Državno tužilaštvo, na novinarsko pitanje u vezi sa presudom, odgovorilo da je u Hrvatskoj 2002. podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenih, uključujući i Šešelja, zbog ratnog zločina protiv civila. Tužilaštvo je navelo da je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj prekinut, pošto ga je zbog istog dela optužio i Haaški sud, koji na temelju propisa, uključujući i hrvatski Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

„S obzirom na to da je optužnica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta menjana, Državno tužilaštvo će izvršiti analizu nepravosnažne presude radi poređenja optužbe u toj presudi i zločina za koje se okrivljeni Šešelj tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljeg postupanja“, saopštilo je hrvatsko tužilaštvo. HINA navodi da je Šešelj optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženih na zahtev Državnog tužilaštva pokrenuo u januaru 1995. Županijski sud u Osijeku.

Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenih izda poternica. Ista optužnica, uz Šešelja, teretila je i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Zzivotu Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Ssljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića.

Hrvatska agencija prenosi da je optužnica protiv Šešelja i ostalih podignuta u vukovarskom Županijskom sudu, a rešenjem Vrhovnog suda od 4. aprila 2007. premeštena je u Županijski sud u Osijeku. Tom optužnicom se desetorica okrivljenih terete zbog ratnog zločina protiv civila, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh