Gradovi

HRW: Ograničen napredak Srbije na polju ljudskih prava

NJUJORK – Tokom 2015. godine ostvaren je ograničen napredak ka zatvaranju jaza između obaveza Srbije po pitanju ljudskih prava i njene prakse u tom pogledu, ocenila je nevladina organizacija „Hjuman rajts voč“ (HRW).

„Srbija se borila s povećanim brojem migranata i tražilaca azila, uz loše uslove prijema, zlostavljanje od strane policije i neadekvatan sistem azila“, kaže se u danas objavljenom izveštaju o stanju ljudskih prava u prošloj godini.

Novinari su, kako stoji u izveštaju, radili u „neprijateljski raspoloženoj sredini, gde je bilo napada, pretnji i sudskih tužbi za izveštavanje o osetljivim temama“.

HRW tvrdi i da je tempo u procesuiranju ratnih zločina u Srbiji i dalje spor.

U izveštaju se kaže da je romska manjina nastavila da se suočava sa diskriminacijom po pitanju stambenog smeštaja.

Kad je o migrantima i tražiocima azila reč, konstatuje se da je zbog značajnog povećanja njihovog broja u Srbiji broj prijemnih centara povećan na šest, ali se ocenjuje da je kapacitet i dalje ograničen, te da su „mnogi ostali na otvorenom prostoru i bez skloništa“.

HRW primećuje da je nivo priznavanja izbegličkog statusa u Srbiji nizak, a da su procedure za ostvarivanje azila neadekvatne.

Spor je napredak i u finansiraju trajnog rešenja za izbeglice i interno raseljena lica iz balkanskih ratova koji žive u Srbiji, tvrdi ta organizacija.

HRW smatra i da postupci za procesuiranje ratnih zlocina u Srbiji nailaze na prepreke u vidu, kako se kaže, nedostatka podrške od strane vlasti i slabih mehanizama za zaštitu svedoka.

Ova međunarodna organizacija se u izveštaju o Srbiji osvrće i na Kosovo i ocenjuje da su mere zaštite ljudskih prava tamo sporo napredovale tokom 2015. godine, uz stalne međuetničke tenzije na severnom Kosovu.

Foto Tanjug, M. Đoković, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh