Gradovi

HRW optužio Rusiju i snage Asada za upotrebu kasetnih bombi

BEJRUT – U zajedničkoj vojnoj operaciji Rusije i snaga sirijskog režima u Siriji, u najmanje 14 napada od 26. januara do danas korišćene su zabranjene kasetne bombe, saopštio je američka navladina organizacija „Hjuman rajts voč“ (HRW).

U saopštenju te organizacije za zaštitu ljudskih prava se navodi da je u tim napadima poginulo najmanje 37 civila, uključujući šest žena i devetoro dece, a povređeno je više desetina ljudi.

Međunarodna grupa za pomoć Siriji, koju čini 17 zemalja i tri međunarodne organizacije, a koja je zakazala sastanak za 11. februara, trebalo bi da za svoj prioritet odredi zaštitu civila i okončanje nasumičnih napada, uključujući one kasetnom municijom, ističe HRW.

„Svako eventualno rešenje sirijske krize moraće da uključi i problem nasumičnih napada“, izjavio je direktor HRW za Bliski Istok Nadim Huri i dodao: „Dobar početak bi moglo da predstavlja obećanje Rusije i Sirije da više neće koristiti kasetne bombe.“

Stvarni broj napada kasetnom municijom u Siriji od 26. januara je verovatno veći od istraženih 14 slučajeva, tvrdi „Hjuman rajts voč“, navodeći da je prijavljeno još najmanje osam slučajeva, ali ta organizacija nije uspela da stupi u kontakt sa svedocima tih napada.

AP Photo/Manu Brabo, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh