Gradovi

HSP traži da Hrvatska bude nepopustljiva prema Srbiji

ZAGREB – Desno orijentisana Hrvatska stranka prava traži od najviših državnih zvaničnika da budu nepopustljivi kada je u pitanju saradnja Srbije sa Haškim tribunalom i reforma pravosuđa kao uslov za pristupanje Srbije pregovorima s EU, prenela je Hina.

Predsednik te stranke Daniel Srba rekao je u Osijeku da HSP traži od ministra spoljnih poslova Mire Kovača, premijera Tihomira Oreškovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović da insistiraju na politici osude ratnih zločinaca, posebno lidera radikala Vojislava Šešelja.

Srb je na konferenciji za novinare rekao da Šešelj mora biti osuđen i mora završiti u zatvoru.

Srbija, smatra Srb, mora uhapsiti Šešelja i ako bude očekivana osuđujuća presuda, on mora odmah na izdržavanje kazne.

Sve drugo, kazao je lider HSP-a, bilo bi izbegavanje pravde, nesaradnja s Haškim sudom i tolerisanje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

„Hrvatski državni zvaničnici moraju tražiti od Evropskog parlamenta podršku politike osude ratnih zločinaca. Evropa je sada na iskušenju. Ona mora pokazati da nema popuštanja kada su u pitanju ratni zločini i ratni zločinci. I to trebaju jasno pokazati. U suprotnom, Hrvatska mora izaći iz zajednice koja toleriše zločine. To mora biti jasna poruka“, kazao je Srb.

Uz to, insistira Srb, Srbija mora sprovesti i reformu pravosuđa te ukinuti zakon o univerzalnoj odgovornosti, koji je apsolutno nedopustiv. „Nedopustivo je da Srbija sebi uzima za pravo da odlučuje o stvarima koje su se događale na teritoriji Hrvatske, Slovenije ili BiH.

„Ovo je izuzetno važan politički trenutak. Odluka o blokadi pristupnih pregovora politička je odluka ogromnog značaja. U subotu je ona bila glavna vest, a onda ni reči, pa se pitamo je li Hrvatska zaista donela tu odluku, o čemu su izjave u subotu davali najviši državni zvaničnci, ili je iz EU stigla jedna ‘ćuška’ pa su se hrvatski zvaničnici zavukli u mišju rupu“, rekao je Srb.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh