Politika

Hvala nevladinim organizacijama


Civilni sektor je, kako je rekao, istinski partner, izvor stručnog znaja, ali i iskreni kritičar u društvu, ocenio je danas premijer, pozivajući sve organizacije sivilnog društva na dalju saradnju na putu Srbije ka EU.

Vučić je uveren da Srbija mora da ima strateške ciljeve i viziju svoje budućnosti da bi mogla da se razvija i zato je i opredeljenje njegove vlade da uključi civilni sektor u odlučivanje o važnim pitanjima, a posebno u proces predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.Ta saradnja, kako je objasnio, mora da se uspostavi na takav način na nijedna vlada nakon ove ne poželi da prekine saradnju ili isključi civilni sketor iz važnih procesa i odluka u društvu.

On je na međunarodnoj konferenciji „Više od civilnog društva: Zajedničkim dijalogom na evropskom putu“ u Domu Narodne skupštine rekao da, uprkos tome što su kritike koje su dolazile iz civilnog sektora ponekad bile, po njegovom mišljenju, neutemeljene, njihovo znanje, stavovi i poruke bili su značajan korektiv, u mnogim situacijama, posebno iz vremena ratnih sukoba na Balkanu.

„U mnogome su nam pomogli u ophođenju prema izbeglicama, migrantima, u tome kako da pokažemo svoje pravo lice, a ne ono koje bismo možda, u nekom političkom smislu, pokazali“, primetio je Vučić i dodao da upravo zato danas može da kaže da je učešće civilnog sektora kunstruktivno i korisno za Srbiju.

Podsetivši da je jedino civilni sektor svojevremeno uspostavljao saradnju među narodima u zaraćenim državama Balkana, Vučić je primetio da se u međuvremenu regionalna klima promenila, da su se političari „opametili“, te da je danas Srbija zemlja koja uspešno sarađuje sa svojim susedima.

U tu saradnju Srbija ulaže ozbiljan trud, a svoj pozitiva stav pokazal je Briselskim sporazumom, odnosom prema migratima, odsustvom reakcije na provokacije iz regiona.

Obično to nije nailazilo na podršku javnosti, jer je kod nas, ali i u zemljama regiona, uvek jednostavnije pokazivati mišiće i pozivati se na silu, prošlost, mržnju i netrpeljivost, nego govoriti o onome što nas čeka u budućnosti, dok je civilni sektor uvek podržavao tu vrstu regionalne saradnje i njen značaj, jer to nije pitanje samo ekonomije već i budućnosti„, rekao je Vučić.

Zato je, dodao je, zahvalan civilnom sektoru koji je jedini podržavao regionalnu saradnju, jer to nije samo pitanje politike nego naše budućnosti i budućnosti naše dece.

Naglasivši veliku ulogu civilnog sektora i u borbi protiv korupcije, Vučić je zaključio da aktuelna vlada prepoznaje civilno društvo kao istinskog partnera, izvor stručnog znanja i iskrenog kritičara u reformama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh