Gradovi

I infrastruktura važna za informacionu bezbednost

BEOGRAD – Pored zakonske regulative, za praćenje standarda što se tiče informacione bezbednosti bitna je i infrastruktura, rečeno je danas na Konferenciji o standardizaciji Cloud computinga “Serbia Cloud 2016″.

Pomoćnik ministra trgovine, telekomunikacija i turizma Sava Savić rekao je da je donet Zakon o informacionoj bezbednosti, a da je formiran tim koji će urediti izraditi sva podzakonska akta u toj oblasti.

„Formirano je telo za koordinaciju poslova i aktivno radimo na uredbama i podzakonskim aktima koji treba dodatno da urede ovu oblast. Ono što će bitno je podići nivo informacione bezbednosti, odnosno formiranje nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika, odbrane od sajber napada i informisanje šire javnosti i svih korisnika informacionog sistema, operatora, na koje se ovaj zakon odnosi“, rekao je Savić.

On je kazao da je veoma bitna standardizacija, odnosno razvoj računarstva u oblaku (cloud computing).

Kako je kazao, ono što resorno ministarstvo radi je veoma važno za ubrzani razvoj klaud kompjutinga i formiranje jedinstvenog digitalnog tržista čiji je deo i Srbija.

Savić je kazao da se radi i na Zakonu o elektronskom poslovanju, koji će bitno urediti oblast elektronske identifikacije i načina rada.

Podsećajući da je uspešno završena digitalizacija, on je kazao da su prihodi od oko 100 miliona evra ušli u budžet od digitalne dividende.

Kako je kazao, širokopojasni internet je osnov za razvoj računarstva u oblacima, odnosno skupu podataka i pristupa informacijama sa udaljenih lokacija.

„Srbija je prepoznala protencijal koji klaud kompjuting nosi i formirali smo infrastrukturu koja je svojevrsni klaud gde su servisi elektronske uprave i radi se na njenom održavanju“, rekao je.

Na konferenciji je o iskustvima Finske kada je u pitanju Cloud computing i bezbednost informacija u Srbiji govorio i ambasador Finske Perti Ikonen.

Inače, 51 odsto privrednih subjekata Finske koristi klaud servise, što je veliki procenat, jer je prosek zemljama EU oko 20 odsto.

Predsednik Euroclouda Srbija Sergej Petković rekao je da zakonska regulativa prati planove vezano za ulazak Srbije u EU.

On je kazao da je danas ogromna količina podataka postala dostupna i da se stavlja na fizički udaljenim lokacijama.

„Bezbednost korisnika je tu primarna i podrazumeva se bezbednost podataka, načina prikupljanja i skladištenja“, rekao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh