Svet

I Karamarko na listi izdajnika?

Toj televiziji je izrečena kazna oduzimanja licence na tri dana, a zbog govora mržnje izrečenog u emisiji Markov trg voditelja Marka Juriča. Kazna je počela da teče od ponoći 26.januara. Tokom tri dana kazne Z1 ne može emitovati program. Agencija za elektronske medije je, takođe, ceo predmet uputila Državnom tužilaštvu Hrvatske.

Predsednica Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić izjavila je za HRT da hrvatski zakon ne predviđa blažu kaznu za govor mržnje, a da su se toj Agenciji javili mnogi građani koji se slažu da se baš o govoru mržnje radi.

Jurič je u svojoj emisiji rekao da u pravoslavnoj crkvi na zagrebačkom Cvetnom trgu stoluju četnički vikari i upozorio posebno majke s decom koje tuda šetaju da bi oni “u svojoj koljačkoj maniri mogli da izvedu krvavi pir”. Povodom video snimka skinutog sa Youtube kojim se tom prilikom poslužio Jurič Mitropolija zagrebačko-ljubljanska se nije oglasila.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković izjasnio se oko protesta zbog izbora istoričara Zlatana Hasanbegovića za ministra kulture. Orešković je rekao da su i fašizam i komunizam veliko zlo, ali da je on razgovarao s Hasanbegovićem. “On je antifašista”, rekao je Orešković u intervjuu za HRT. Iako se hrvatski premijer zalagao da se Hrvatska okane prošlosti, partizana i ustaša, prihvati pravih problema i okrene budućnosti, on će, po svemu sudeći, bar još neko vreme morati da se bavi kontroverzama iz biogafija svojih ministara, koje su mu izabrali drugi. Kontroverze oko Hasanbegovića nisu otklonjene, a tek o ministru veterana Miji Crnoji da se i ne govori. Juče su se hrvatski mediji naveliko bavili navodnim boravkom tog ministra u zatvoru Remetinec zbog nasilničkog ponašanja, ali još mnogo više buke izazvalo je otkriće da je on dosad bio prijavljen na adresi jedne šupe u Samoboru umesto na adresi kuće u kojoj živi, a sve kako bi izbegao da plaća porez. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko je izjavio da će sačekati da vidi o čemu se radi, pa ako je istina ono što mediji pišu o Crnoji “biće sankcija”.

Registar izdajnika nacionalnih interesa Hrvatske izgleda da je i sam Crnoja stavio ad akta. On je izjavio da mu u radu to neće biti prioritet nego problemi veterana, ali tek pošto su se koalicioni partneri HDZ-a iz Mosta nezavisnih lista kategorično izjasnili protiv nečeg sličnog .”Registar izdajnika nije nešto što mijenja klimu u pozitivnom smjeru i zbog toga, ako netko ima problema s nekim izdajnicima zna se na koji način se to rješava. Definitvno se ne rješava javnim medijskim linčem i provođenjem ikakvih registara izdajnika”, rekao je za hrvatske medije šef Mosta Božo Petrov.

Paradoksalno, u toku rasprave o izdajnicima iskrslo je i pitanje da li bi u registar izdajnika mogao da dopadne i šef HDZ Tomislav Karamarko zbog uloge koju je kao bivši šef SOA imao u hapšenju Ante Gotovine, koji je posle oslobađajuće presude u Haškom tribunalu u Hrvatskoj dočekan kao heroj rata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh